PROIECT. Palatul Administrativ ca și Turnul Eiffel. Restaurant la ultimele etaje și lift panoramic

Conducerea Consiliului Județean Satu Mare vorbește în ultimul timp despre un proiect pe cât de îndrăzneț pe atât de greu de greu de crezut că se va pune vreodată în practică. Este vorba despre intenția de a construi un lift panoramic în exteriorul clădirii, care să ducă turiștii la ultimele două etaje ale clădirii. Acolo unde se are în vedere amenajarea unui restaurant, de unde potențialii turiști să admire orașul.

După modelul Turnului Eiffel din Paris – Franța. Deocamdată, totul este la nivel de intenție. De altfel, fosta conducerea a Consiliului Județean Satu Mare intenționa să înființeze la ultimele două etaje un muzeu al comunismului. Și acea idee a rămas la stadiu de intenție.

Palatul Administrativ din Satu Mare este una dintre cele mai înalte clădiri din ţară, ocupând locul cinci. A fost construit în perioada 1972-1984, lângă centrul vechi al municipiului Satu Mare, după proiectului arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi. Are 15 etaje şi o înălţime de 97 de metri.

Din vârful Palatului Administrativ Satu Mare se poate admira aproape tot judetul si se vede, atât de departe, până în Ungaria învecinată. Directivele PCR au fost trasate foarte clar proiectanţilor, în sensul ca Palatul Administrativ trebuia construit pe malul râului Someş si urma să fie sediul politic şi administrativ al judeţului. Clădirea este una din beton masiv, are 12.000 de metri pătraţi, iar deasupra este amenajat un amfiteatru în aer liber de unde se poate admira panorama oraşului.

În anul 1984 s-au încheiat lucrările, iar prima persoana care şi-a ocupat biroul a fost prim-secretarul PCR al judeţului Satu Mare, Maria Bradea. Iniţial în proiect era prevăzut ca în vârful Palatului Administrativ, sprijinit de patru grinzi, să existe un clopot. Dar nici acest lucru nu s-a mai realizat tot din cauza căderii regimului comunist.

3 Comments on "PROIECT. Palatul Administrativ ca și Turnul Eiffel. Restaurant la ultimele etaje și lift panoramic"

 1. Blocul acela de beton intai de toate trebuie reabilitat,pentru ca arata mai lugubru decat blocul CD de pe Ostrovului !!

  View Comment
 2. E clar. Ștabii de acolo au zis că hai să ne facem un restaurant cu vedere panoramică. O fi ceva spații disponibile pe acolo sus. Dar s-au gândit oare cum se poate aproviziona un restaurant acolo sus în cucurigu? Și uite așa s-au rezolvat toate problemele urbei. Ori ba?
  PS. Mi se pare ideea asta cel puțin la fel de deplasată ca și pista de Formula 1 din mandatul lui Anderco.

  View Comment
 3. Satmarean | iulie 11, 2019 at 19:41 |

  Măi oameni buni, măcar de sus nu se vede mizeria orașului!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Județean Satu Mare, Județul Satu Mare
FOTO. S-au reluat lucrările pe Drumul Groazei, DJ 193A, spre Tătărești

Închide