Reguli noi și la biserici. Se renunță la prevederile legate de împărtășanie


Tot azi-noapte a fost publicat în Monitorul Oficial şi un ordin referitor la culte. O serie dintre prevederile care erau cuprinse în ordinul inițial au fost scoase din legea publicată. Astfel, guvernul a renunțat la prevederea care instituia utilizarea obiectelor de unică folosință pentru împărtășirea credincioșilor. 

Ordinul inițial, al ministerului Sănătății și ministerului Cultelor, nu mai produce efecte odată cu intarea în vigoare a noului act normativ. Noul document a modificat o serie de prevederi, iar dacă inițial guvernanții au recomandat utilizarea obiectelor de unică folosință pentru împărtășanie, acum recomandare a dispărut din anexa documentului. Nu este singura modificare. Anterior, accesul era permis cu asigurarea a minimum 8 mp pentru fiecare persoană aflată în interior. Ordinul anterior prevedea și dezinfectarea din patru în patru ore a obiectelor de cult atinse de mulți credincioși. Prevederea a fost modificată, iar acum ele vor trebui dezinfectate după fiecare utilizare. Practic, după fiecare împărtășire, lingurița ar trebui dezinfectată.

O altă prevedere care nu apare în textul noului ordin este cea legată de dezinfectanți. În ordinul anterior se prevedea plasarea acestuia la intrarea în lăcașul de cult, pentru ca toți credincioșii să își poată dezinfecta mânile. Acum, furnziarea dezinfectantului apare doar în cazul slujbelor cu caractar privat, iar dispoziția arată că cei care organizează evenimentul religios sunt cei care trebuie să furnizeze dezinfectantul.

Prevederile anexei publicate în Monitorul Oficial

1. Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.

2. Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

3. La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.

4. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.

5. Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.

6. În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

7. Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distantei de 1,5 m între persoane.

8. Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.

II. Măsuri sanitare specifice

1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.

2. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).Fii primul care comentează! despre "Reguli noi și la biserici. Se renunță la prevederile legate de împărtășanie"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre PNL
Cum controlează UDMR tot județul Satu Mare. PNL și PSD, niște simpli vasali

Închide