Stau românii în casă în vremea COVID-19? Google: ardelenii, cei mai disciplinaţi, teleormănenii, în topul „ruşinii”

Bucureştiul este cel mai disciplinat oraş, iar Teleormanul cel mai indisciplinat în privinţa reducerii ieşirilor neimportante din case, relevă un studiu Google realizat pe baza monitorizării istoricului destinaţiilor utilizatorilor de telefoane inteligente. Priviţi pe regiuni, ardelenii sunt cei mai disciplinaţi, potrivit adevărul.ro

Google a dat publicităţii studiul „COVID-19 Community Mobility Reports” – în care este prezentat modul în care s-a schimbat stilul de viaţă al cetăţenilor din mai multe ţări ale lumii în contextul pandemiei de COVID-19. Folosind informaţiile stocate pe telefoanele mobile privind deplasările utilizatorilor, specialiştii de la Google au reuşit să determine cum au evoluat vizitele şi durata de staţionare în diferite locuri (restaurante, cafenele, mall-uri, supermarket-uri, farmacii, parcuri, locuri de trazit, locurile de muncă şi locuinţele) persoanelor.

Rapoartele sunt împărţite pe ţări şi pe unităţi administrative, în cazul României, pe judeţe. Modificarea comportamentului în cazul românilor se referă la perioada 16 februarie – 29 martie. Media obţinută este comparată cu un etalon privind comportamentul românilor, aşa cum a fost aceasta înregistrat în perioada 3 ianuarie – 6 februarie 2020.Studiul Google arată că românii şi-au redus în medie cu 81% ieşirile în scop de recreaţie precum mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor. Indicele se referă şi la cumpărăturile care nu ţin de nevoile alimentare cum ar fi hainele sau cărţile. În ceea ce priveşte mersul la magazine alimentare, la piaţă şi la farmacii, s-a înregistrat o scădere cu 53%.

Cele mai disciplinate judeţe în ceea ce priveşte reducerea ieşitului în oraş în scopuri de recreere sunt Bucureşti, Braşov, Cluj, Covasna şi Suceava. În toate cele 5 judeţe, s-au redus cu 85 % ieşirile în scop de recreaţie precum mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor. În ceea ce priveşte, eliminarea din programul zilnic a ieşirilor în parcuri şi în pieţe publici, bucureştenii sunt în top, cu o scădere de 86%, urmaţi de braşoveni – 79%, clujeni – 66%.

În Suceava, judeţul cu cei mai mulţi infectaţi, ieşirile în parcuri şi pieţe publice au scăzut cu doar 49%. Judeţul cel mai indisciplinat în ceea ce priveşte ieşirile care nu sunt strict necesare este Teleorman. Aici, vizitele la restaurante, cafenele sau la alte cumpărături decât cele alimentare, au scăzut numai cu 56%, iar ieşirile în parcuri şi pieţe publice au scăzut numai cu 21%. În topul judeţelor nedisciplinate se află şi Ialomiţa, cu scăderi de 62% a ieşirilor recreaţionale şi de shopping respectiv cu 47% a ieşirilor şi Giurgiu (-63% ieşiri reacreaţionale şi cumpărături non-alimentare respectiv – 37% ieşiri în parcuri şi pieţe publice).Fii primul care comentează! despre "Stau românii în casă în vremea COVID-19? Google: ardelenii, cei mai disciplinaţi, teleormănenii, în topul „ruşinii”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Infirmieră din Negrești-Oaș, găsită decedată în Italia. Nu a fost testată de COVID19

Închide