TESTARE. O femeie din zece, identificată cu suspiciune de cancer în județul Satu Mare

FOTO: Arhivă

În judeţul Satu Mare, în anul 2018, au fost testate 2.118 femei prin programul de screening gratuit, şi 151 cazuri au fost găsite cu suspiciune de proces malign (acestea urmând altă etapă pentru confirmare şi tratament unde era cazul).

Direcția de Sănătate Publică menționează că femeile investigate reprezintă doar o mică fracţiune a celor care ar putea şi ar trebui să se prezinte pentru testare (în cinci ani ar fi circa 115.000 de femei din judeţ, cuprinse între 25-64 ani).

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. În Uniunea Europeană, România se afla într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei şi a mortalităţii prin cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul (depistarea în masă) reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin cancer de col uterin.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară – esenţiale în scăderea incidenţei cancerului de col uterin. Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, ce vizează un segment de populaţie extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuşi că 49% din totalul cazurilor posibile de cancer de col uterin au fost prevenite.Fii primul care comentează! despre "TESTARE. O femeie din zece, identificată cu suspiciune de cancer în județul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre consultații medicale
Lista centrelor medicale de permanență din județ. Cum să eviți aglomerația de la Urgențe

Închide