Unul din trei sătmăreni a părăsit țara. Unde lucrează cei mai mulți

Județul Satu Mare se află sub cod galben în ceea ce privește migrația persoanelor apte de muncă. Practic, un sătmărean din trei este plecat la muncă peste hotare. Din județul Satu Mare au plecat în străinătate un număr de peste 25.000 de persoane, în timp ce acasă au rămas să muncească circa 75.000, raportul între cei plecaţi şi salariaţi fiind de 1 la 3.

Situaţia este considerată destul de gravă din cauza acestui raport, judeţul nostru fiind inclus în aceeaşi categorie, alături de județul Maramureş, Sălaj şi Alba din Transilvania. Cei mai mulți care au ales calea străinătății au ajuns în Italia. Peste 9.500 de sătmăreni sunt plecați temporar sau de peste 10 ani în Peninsulă și contribuie la Produsul Intern Brut al Italiei.

Franța se bucură și ea de forța de muncă a 6.394 de sătmăreni, iar în Portugalia, dar și în Marea Britanie, lucrează peste 3.000 de sătmăreni, Iar acestea sunt doar datele oficiale. Zecilor de mii de sătmăreni înregistrați ca emigranți li se adaugă cei care au părăsit țara fără forme legale.

Statistica devine cu adevărat îngrijorătoare dacă ne uităm la mediile de vârstă ale celor plecați. Cei mai mulți sunt tineri, aflați la începutul carierei. Ca procent, 80 la sută dintre cei care au părăsit județul sunt cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani. Iar adulții își iau cu ei și copiii.

Exodul forței de muncă lovește puternic în economia județului, mai ales că, din 1992, Satu Mare a intrat într-un proces accentuat de îmbătrânire demografică. Datele Institutului Național de Statistică au arătat că ponderea populației tinere este tot mai mică, în timp ce crește cea a populației vârstnice. Sporul demografic negativ este dat de scăderea natalității și de migrația externă, iar situația adâncește problemele economiei naționale.

4 Comments on "Unul din trei sătmăreni a părăsit țara. Unde lucrează cei mai mulți"

 1. Ignath K. Ervin | mai 14, 2018 at 22:22 |

  Da ce sa steiebin taracpentru 340 de euro pe luna. Lucrand in fabrica chiar si sambata… Sa deie bunul Dumnezeu sa plece toti si sa ducu un trai mai bun!!!

  View Comment
 2. Nu sunt locuri de munca pentru tineri absolventi.Si eu sunt absolventă a unei facultăți si nu imi gasesc un loc de munca in domeniu de 4 ani. Cam fraiera sunt ca am ramas acasa. Dulce casa

  View Comment
 3. comentator | mai 15, 2018 at 07:45 |

  Fără supărare dar titlul corect ar fi ”Unul din trei sătmăreni apți de muncă a părăsit țara”. Dar fenomenul de altfel este foarte-foarte îngrijorător mai ales că persistă de mai bine de 10 ani. Mă întreb ce va fi cu cei care lucrează afară la negru și la bătrânețe se vor întoarce acasă. Pentru ei acum e OK dar nu contribuie la fondul de pensii nici aici nici afară. Și din ăștia sunt destui.

  View Comment
 4. gheorghe | mai 15, 2018 at 12:32 |

  Nu va faceti voi griji de cei care muncesc la ,,negru”,mai bine ne-am face griji ca statul roman nu-si respecta cetatenii si nu face absolut nimic pentru a stopa acest fenomen.Poate ar trebui sa ne ingrijoram noi cei care muncim pe bani putini in tara ca vine vremea pensionarii si pentru a primi pensie trebuie ca cineva sa contribuie la fondul de pensii.Daca nu va fi cine sa munceasca si sa contribuie la acest fond,de unde vom primi pensii?Si iar ajungem de unde am inceput adica….la politicienii care au condus si conduc aceasta tara.Lor le merge bine merci….pensii babane…salarii la fel.Pe cand noi plebea,amarastenii luam faramituri ce cad de la masa bogata a bugetului tarii.Te mai miri ca multi i-si iau talpasita si se duc in lumea larga???NU,eu nu ma mir.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Județul Satu Mare
FOTO/VIDEO. Crazy Dancers, cei mai buni din România. Au câștigat IDO România 2018

Închide