OFICIAL. Traian Băsescu și Viorica Dăncilă vin cu partidul după ei la Sâmbra Oilor

Fostul președinte al României și președinte de onoare al PMP. Traian Băsescu, și premierul României, Viorica Dăncilă, au confirmat prezența la sărbătoarea câmpenească Sâmbra Oilor, organizată în Țara Oașului, pe dealurile de la Huta Certeze, au aflat reporterii PresaSM.

Alături de premierul Viorica Dăncilă mai vin ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, ministrul Agriculturii, Petre Daea, respectiv ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc.

Fostul președinte Traian Băsescu se află pentru a doua oară în vizită la Sâmbra Oilor.  În anul 2013 a fost prezent într-o perioadă nefastă pentru el, fiind puternic contestat la nivel național. În schimb, la Sâmbra Oilor a fost primit cu zâmbetul pe buze de către oșeni, care au ținut morțiș să se pozeze cu fostul președinte.

Reamintim că duminică, 12 mai 2019, de la ora 12:00, va avea loc cea de-a LXIII – a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni. Iar organizatorii au pregătit și o surpriză în avanpremiera festivalului.

Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă i se cuvine fiecărui gospodar pe parcursul întregii perioade de pășunat.

“Sâmbra Oilor”, cea mai cunoscută “sâmbră”

Cea mai cunoscută dintre toate aceste ”sâmbre” este fără îndoială, „Sâmbra Oilor” de pe dealul Huta Certeze și Moișeni, ce se desfăşoară an de an, la începutul lunii mai şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai.

„Sâmbra Oilor” este cel mai cunoscut și îndrăgit ritual străvechi din Ţara Oaşului. Autorităţile comuniste nu au reuşit să cooperativizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să-și lucreze pământurile lor, păstrându-și cu sfințenie, tradiţiile.

Sâmbra Oilor este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, într-un cadru sărbătoresc.

Termenul „sâmbră” semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să păzească oile pe timpul păşunatului.

La începutul lunii mai, toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvântate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, după care urmează petrecerea.

Program Sâmbra Oilor 2019

Deschiderea oficială: – Momentul de Sâmbră, sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui
Irina Man și Grupul din Bixad
Ansamblurile Folclorice „Oașul”, ,,Sânzâienele”din Negrești Oaș și Maria Tripon
Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț
Maria și Mihai Nemeș
Petre si Petrică Zele
Ansamblul Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’
Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” din Biserica Albă – Ucraina
Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”
Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas
Mihai Zele și Ansamblul ,,Țara Oașului”
Ansamblul Folcloric ,,Florile Turțului”
Țâpuritoarele din Batarci și Maria Hosu
Grupul de țâpuritoare din Racșa

2 Comments on "OFICIAL. Traian Băsescu și Viorica Dăncilă vin cu partidul după ei la Sâmbra Oilor"

  1. #rezist | mai 8, 2019 at 14:30 |

    Sper ca la Sambra sa fie cativa ”zglobii” care sa-l ”gratuleze” pe basescu cu ceea ce merita !!

    View Comment
  2. Si toti oseni se vor imparti in doua grupari adica doua turme de oi

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Sâmbra Oilor, Țara Oașului, Traian Băsescu
Premierul Viorica Dăncilă vine la Sâmbra Oilor. Baie de mulțime săptămâna viitoare

Închide