ANCHETĂ. Ungaria pompează milioane de euro în mass media ”maghiară” din Transilvania

Guvernul maghiar pompează milioane de euro în Asociaţia Pentru Spaţiul Media Transilvan. Oficial, fondurile sunt destinate modernizării mass-media de limbă maghiară din Bazinul Carpatic. Neoficial, frica de dispariție a unor publicații. Dacă indicele succesului este numărul firmelor care apar în preajma asociației, atunci suntem martorii unui veritabil succes, potrivit atlatszo.ro

Viktor Orban, fan al presei maghiare din Transilvania

Pe 20 martie 2019, prim-ministrul maghiar Viktor Orban a acordat un nou sprijin financiar, în valoare de 1,9 miliarde de forinți (6 milioane de euro) Asociaţiei Pentru Spaţiul Media Transilvan.

Conform hotărârii de guvern 1148/2019. (III. 20.) sprijinul a fost acordat ”cu scopul sprijinirii mass-mediei de limbă maghiară din Bazinul carpatic”; asociația va primi banii în două tranșe a câte 950 de milioane de forinți prin Fondul Bethlen Gábor, fond care se ocupă cu finanţarea comunităţilor maghiare de peste hotare.

Sute de mii de euro, buget anual

Pentru a înțelege proporțiile acestei finanţări e destul să amintim că până în decembrie 2017, asociaţia publica site-ul Főtér.ro cu un buget anual de 40 milioane de forinți (120 de mii de euro). Cam acesta fiind un buget realist pentru o redacţie on-line din media maghiară din România. Ca şi termen de comparaţie, unul dintre portalurile cu cea mai mare audienţă – maszol.ro – are un buget de 180 de mii de euro pe an.

Presa maghiară, în pericolul falimentului

În decembrie 2017, Udvarhelyi Híradó SRL, societatea care edita număr de cotidiene (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), un săptămânal (Erdélyi Napló) unul dintre cele mai citite portaluri (szekelyhon.ro), a ajuns în situația de a cere insolvență.

Dacă privim lucrurile din perspectiva unui cititor simplu, atunci efectele acestei investiții majore nu prea se văd. Nu apar zi de zi articole interesante şi de impact în acest grup media, nu vedem nici inovaţii tehnice, iar entuziasmul iniţial al jurnaliștilor s-a temperat simţitor.

Drept e că nici temerile conform cărora acest grup media din Transilvania va fi folosită pentru o propagandă primitivă şi super-centralizată ca în cazul publicațiilor apropiate guvernului ungar nu s-au adeverit.

SURSA: atlatszo.ro

Fii primul care comentează! despre "ANCHETĂ. Ungaria pompează milioane de euro în mass media ”maghiară” din Transilvania"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Județul Satu Mare, Ungaria
Ultimatum pentru proprietarii Hotelului Dacia. Firma din Ungaria, amenințată cu amenzi

Închide