E oficial! SUTE de milioane de lei APROBAȚI pentru Centura Sătmarului


Guvernul României a aprobat – în cadrul ședinței de LUNI, 19.09.2016, Hotărârea pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1084/2012 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții “Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, județul Satu Mare.

Astfel, Guvernul a alocat suma de 460.152.000 lei pentru primul an și  270.249.000 lei pentru cel de-al doilea an. Imediat după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern se vor demara și procedurile efective. 

Detaliile tehnice

Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare are o lungime totală de 13,572 km din care drum cu două benzi 5,6 km,cu o lățime de 10 metri, iar drum cu patru benzi 7,972 km, cu o lățime de 18,5 metri. De asemenea, vor mai fi cosntruite două noduri rutiere precum și cinci poduri și pasaje. Investiția trebuie realizată în 12 luni de la începerea lucrărilor.

Traseul centurii municipiului Satu Mare începe din DN 19A și are o direcție S-N de la limita vestică a Parcului Industrial Sud Satu Mare, va trece pârâul Homorodul Vechi, calea ferată Oradea-Halmeu și se va intersecta cu DN19. Această intersecţie va fi amenajată denivelat cu un pasaj superior având lungimea de 63,00 m, inclusiv realizarea unei intersecţii la nivel. Varianta de ocolire traversează râul Someş cu un pod cu lungimea de 640,85 m (inclusiv viaductele de acces la pod) între digurile de apărare ale municipiului. După traversarea râului Someş, varianta de ocolire intersectează DN 19A unde va fi amenajată o intersecţie la nivel tip giraţie.

Realități care trebuie subliniate

Proiectul variantei de ocolire a municipiului Satu Mare a fost un măr otrăvit folosit de către toți politicienii în campanie, indiferent de culoarea politică. Cei mai vocali au fost, în schimb, cei de la ALDE și PNL, care nu au scăpat nicio ocazie să vorbească despre acest contract. Ba că se face licitația, ba că licitația s-a finalizat. Ba că se va semna contractul, ba că s-a semnat contractul.

Singura problemă a fost finanțarea acestui proiect, la care nu s-au gândit foarte mulți politicieni, semn că totul a fost un simplu calcul electoral. Ca să respectăm adevărul istoric, a fost un deputat de Satu Mare care a obținut, printr-un amendament depus la Legea bugetului de stat, primele angajamente. Este tocmai deputatul PSD, Octavian Petric.

”Ministerul Finanțelor nu a dat drumul la bani, cu toate că amendamentul a fost aprobat. S-a încercat identificarea unei alte soluții de finanțare, să îl pună pe un alt program. Sper ca Ministerul Finanțelor să respecte, totuși, Legea bugetului de stat și să dea drumul la finanțare, iar într-o lună să se dea și ordinul de începe al lucrărilor”, spunea Octavian Petric în urmă cu o lună. 

 Fii primul care comentează! despre "E oficial! SUTE de milioane de lei APROBAȚI pentru Centura Sătmarului"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre infrastructură rutieră, investiție
Care INVESTIȚII? Unde vrea să POMPEZE Primăria Satu Mare banii din ”ECONOMII”

Închide