FOTO. Anchete de urgență ale Poliției și ISJ în cazul elevilor bătuți și tunși în județul Satu Mare

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare a dispus o anchetă de urgență în cazul acuzațiilor de violență împotriva minorilor lansate de părinții unor copii de la clasa a I-a a școlii din comuna Pomi, respectiv a cazului de la Școala ”Vasile Lucaciu” din Carei, în care o elevă a fost nevoită să se tundă în fața colegilor, după ce chiar diriginta i-a dat sugestiv foarfeca.

Mai mult, și Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare a demarat cercetări în cele două cazuri, potrivit unui comunicat remis de către Inspectoratul Școlar Județean.

”Având în vedere relatările prezentate de părinți, în articolele publicate duminică, 14 aprilie 2019, pe pagina web de știri locale Presa SM, referitoare la cazurile de violență în care au fost implicați elevi de la Școala Gimnazială Pomi, respectiv Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, domnul inspector școlar general Călin Durla a luat legătura cu directorii celor două unități de învățământ.

La Școala Gimnazială Pomi s-a constituit comisia de cercetare a situației prezentată în presă și a demarat ancheta. Postul de poliție comunal s-a autosesizat și desfășoară propria cercetare a cazului semnalat de părinți. La Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, comisia de cercetare a situației prezentate în presă se va constitui luni, 15 aprilie.

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare este preocupat de cele două situații, ține legătura cu conducerea unităților de învățământ pentru a obține informații referitoare la derularea anchetelor și la sancțiunile ce se vor aplica, conform prevederilor stipulate de Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, Statutul elevului, respectiv Legea educației naționale”, se arată în comunicatul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

Părinții acuză violență în școala din comuna Pomi

Părinții unor copii din clasa a I-a de la școala din Pomi o acuză pe o femeie de servici, care a ținut locul învățătoarei bolnave, că ar fi lovit peste mână mai mulți elevi.

Supărați foc, părinții au mers la directoarea școlii, care însă nu le-ar fi dat niciun răspuns. Părinții au precizat pentru PresaSM că sunt deciși să meargă la Inspectoratul Școlar Județean pentru a li se face dreptate.

”La Pomi, elevii clasei a I-a au fost lăsați în grija femeii de serviciu, deoarece învățătoarea lor este bolnava, iar femeia de serviciu le-a aplicat mai multor copii din clasă o corecție cu o vergea, lăsându-le urme de violență! Părinții au discutat cu directoarea școlii, dar neprimind un răspuns la această problemă, părinții sunt deciși să meargă până la Inspectoratul Școlar sau chiar la Protecția Copilului! Am ajuns ca femeia de serviciu să facă pe pedagogul în școli și să coboare militaria din pod peste niște copii de 8 ani!”, spune unul dintre părinți pentru PresaSM.

O elevă s-a tuns, sub ochii colegilor și a dirigintei

O fetiță de doar 11 ani – elevă în clasa a V-a la Școala ”Vasile Lucaciu” din Carei – ar fi fost umilită de către dirigintă în fața întregii clase. Unul dintre părinți – a precizat pentru PresaSM –  că diriginta s-ar fi supărat pe fetiță pentru că și-ar fi schimbat culoarea părului. Considerând cel mai probabil că ar fi un act de indisciplină, diriginta ar fi pus-o pe fată să își taie singură pletele decolorate. Dar nu oricum, ci în fața întregii clase.

”Priviți și voi cum a fost umilită pe data de 11.04.2019 această fetiță dintr-o școală gimnazială din județul Satu Mare, orașul Carei. Această elevă și-a decolorat părul, iar diriginta nemulțumită de această faptă i-a dat foarfeca în mână și a obligat-o să se tundă în fața clasei, umilind-o în ultimul hal. Fata, cu rușine și lacrimi de durere în ochi, se ascunde de colegii de școală purtând șapcă și capișon non-stop.  Fapta elevei se putea rezolva și în alt mod, nu cum a procedat diriginta ei, care normal trebuia să îi fie un al doilea părinte”, a spus un părinte pentru PresaSM.

Surse din rândul profesorilor susțin că fetița ar fi fost informată că trebuie să se conformeze și să își schimbe culoarea părului. Doar că nu a făcut acest lucru, cu atât mai puțin mama fetiței. Iar în cursul zilei de joi, diriginta i-a înmânat fetiței o foarfecă.

”De luni i s-a spus să își schimbe culoarea părului. Nu s-a conformat, iar joi, diriginta i-a arătat foarfeca. Fata ar fi luat foarfeca și ar fi început să se tundă în fața clasei, moment în care o colegă s-a oferit să o ajute să se tundă (ne întrebăm de ce nu a oprit-o diriginta, n.red.). Era înainte de pauză cu câteva minute, după care diriginta a plecat. Când a revenit și a văzut cum a tuns-o colega, diriginta a atenționat-o și pe aceasta că nu a procedat corect. Fetița a mai venit la școală cu tocuri, spre exemplu, încălcând regulamentul școlar. Din păcate, nici părinții nu o ajută prea mult, fiind o familie violentă. Tânăra este conflictuală în raport cu colegii. Este foarte greu de ținut sub control un astfel de colectiv”, a spus un cadru didactic din școală.

1 Comment on "FOTO. Anchete de urgență ale Poliției și ISJ în cazul elevilor bătuți și tunși în județul Satu Mare"

  1. orice ar fi facut trebuia tinut cont ca e copil.iar chestia ca oricum provine dintr-o familie violenta-adica cum in loc șa o ajute foloseste violenta?nu am inteles.Inspectoratul sa ia masuri.asemenea persoane nu au ce cauta la catedra.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre elevi, Inspectoratul Școlar Județean, Județul Satu Mare
FOTO. Copilași bătuți la o școală din județul Satu Mare?! Părinții cer anchetă, acuzând o mușamalizare

Închide