FOTO. Bordura, mai importantă ca oxigenul?! Copacii, amenințați pe străzile în reabilitare


Reabilitarea străzilor din municipiu nu este lipsită de scandal. Pe strada George Coșbuc, bordurile nu mai încap de copaci. Cel puțin asta relatează locatarii care s-au trezit cu bulinele roșii pe copacii pe care i-au îngrijit ani de zile. 

Sătmărenii au adoptat copacii

Primăria Satu Mare, acum aproximativ cinci ani de zile, a plantat pe strada George Coșbuc mai mulți mesteceni. Unii s-au prins, alții nu, în principal din cauza lipsei unei îngrijiri corespunzătoare. Doar că unii locatari și-au asumat singuri sarcina de a uda copacii, iar după câțiva ani, arborii au crescut corespunzător.

Doar că grija locatarilor pare să fie luată peste picior tocmai de angajații de la Spații Verzi, cei care, spun muncitorii de pe strada recent intrată în reabilitare, au decis ca unii să fie tăiați pentru că … nu încap bordurile.

Nici procesul de excavare nu a decurs lin. Practic, rădăcinile arborilor au fost lovite, secționate, așa cum s-a întâmplat și pe alte străzi din municipiu.

Nu se mai taie toți copacii

La somațiile locatarilor, angajații firmei care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi au decis sistarea tăierii copacilor noi și s-au limitat la a-i tăia pe cei îmbătrâniți, fără a preciza dacă existau soluții pentru salvarea acestora.

Discuțiile purtate cu locatarii nu au fost unele de bună-credință. Când locatarii le-au spus muncitorilor să sisteze tăierea copacilor, până când autoritățile nu vor discuta cu cei care locuiesc pe strada respectivă, li s-a replicat că arborii sunt pe spațiul public și cetățenii nu au ce să comenteze.

Asta deși, așa cum locatarii au subliniat, spațiul public este al tuturor, iar lucrările efectuate se fac din banii cetățenilor.

Primarul a cerut salvarea copacului, angajații se fac că plouă

O situație similară a fost înregistrată în urmă cu o lună pe bulevardul I.C.Brătianu. Tot angajații de la Spații Verzi au fost cei care au decis atunci necesitatea tăierii singurului arbore care mai există pe stradă. Este vorba despre o specie ornamentală, singura care a mai rămas la intersecția cu Eugen Lovinescu.

Un protest a fost organizat pentru salvarea copacului, iar primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a comunicat, după ce protestul a fost anunțat pe Facebook, că renunță la tăierea arborelui și a cerut subordonaților să facă intervenții pentru salvarea pomului. Dar de mai bine de o lună acei angajați nu au fost luate măsuri pentru protejare și consolidare.

Mai mult, în timpul acțiunii de excavare a trotuarului, rădăcinile copacului au fost și ele avariate, la fel cum se întâmplă și pe strada George Coșbuc.

La Carei, practica este diferită, iar autoritățile au avut grijă ca copacii nou plantați să aibă maximum de șanse pentru a se prinde.1 Comment on "FOTO. Bordura, mai importantă ca oxigenul?! Copacii, amenințați pe străzile în reabilitare"

  1. Exact la fel și pe strada Ceahlăului, au scos copacii ornamentali, florile, gazonul, chiar și indicatoarele de trecere a pietonilor. Au trecut două luni și nimeni nu le-a mai pus la loc!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre ecologie, Primăria Satu Mare
Zeci de bătrâni săraci, imobilizați la pat, vor primi o masă caldă la domiciliu

Închide