FOTO. ”La Digănie”, tradiția reînviată a Țării Codrului. Sau mândria de a fi codrean

La inițiativa Asociației Codrenii, sprijiniți atât de autoritățile publice locale, cât şi județene, a avut loc mult aşteptatul eveniment de “La Digănie”, aflat la ediția a VI-a. Este, de fapt, echivalentul hodişan al “Danțului la Şură” de la Soconzel. Evenimentul s-a bucurat de prezența celor mai importanți fii ai Țării Codrului, printre care și deputatul de Codru, Octavian Petric.

Digănia, o tradiție reînviată

“Digănia” este un prilej de sărbătoare pentru locuitorii din Codru, când se face invitația cordială de a participa la dansuri şi degustări de bucate tradiționale de către hodişeni pentru satele din împrejurimi. Ceremonialul începe încă de la biserică, cu slujba, după rânduială. Apoi, este așteptată o căruță trasă de niște “cai dansatori”, special antrenați, care parcă percep ritmul muzicii – în care sunt purtați către șură primii lăutari.

Acolo are loc dansul, în compania artiștilor populari. Oamenii sunt îmbrăcați de sărbătoare – în port codrenesc tradițional – iar femeile satului îi servesc pe cei de la fața locului cu plăcinte de casă și alte bunătăți specifice precum “scrijelele de pită cu untură”.

Tradiția, respectată la orice vârstă

Cu mic cu mare, codrenii au ținut să respecte prin prezența lor această sărbătoare înscrisă în calendarul tradițiilor codrenești. Nu a putut lisi nici deputatul de Codru, Octavian Petric, care și-a amintit cu plăcere despre cum era acest obicei în urmă cu ani și ani de zile.

”Am fost bucuros să petrec a doua zi de Rusalii alături de codreni, la Hodișa, sărbătorind unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din Codru: ”Digănia”. Ca și codrean, sunt mândru că se organizează aceste evenimente și că au atât de mare succes. Mi-am adus aminte cu mare plăcere de vremurile în care, fecior fiind, duminica după biserică ne luam cu tinerii din sat și mergeam pă digănie, adică arătam fiecare cât e de “digan” prin portul popular pe care îl purtam mândri și prin danț. A fost o ocazie de a ne reaminti de credința înaintașilor noștri, de tradiţiile noastre şi să înţelegem de ce nu avem voie să le abandonăm. Felicit organizatorii, Asociația Codrenii și Primăria Socond, pentru că prin evenimentul de azi duc Digănia mai departe și o fac cunoscută celor mai tineri!”, a declarat Octavian Petric.2 Comments on "FOTO. ”La Digănie”, tradiția reînviată a Țării Codrului. Sau mândria de a fi codrean"

  1. “scrijelele de pită cu untură” ???Mancarea saracului,de ”dihanie”??Da’ niște moșocoarne,ocoși de hodișeni,nu știu face ??L-ati intampinat pe domnu’ deputat cu “scrijelele de pită cu untură” ??

    View Comment
  2. Nu ai fi vrut sa il astepte cu carne fripta pa domnu deputat? Lasa buna a fost si pita cu unsoare ! Ca baga in el bugata carne

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Octavian Petric
FOTO. Deputatul Octavian Petric a votat împreună cu familia: ”pentru o Românie europeană”

Închide