INTERDICȚIE. Aceste obiecte trebuie să dispară. Parlamentul European a votat

Parlamentul European a adoptat legea care interzice obiectele de unică folosință din plastic. Vizate de directivă sunt paiele, tacâmurile și farfuriile din platic, dar și anumite recipiente pentru alimente.

Parlamentul a votat cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri acordul convenit cu miniștrii UE cu privire la interzicerea obiectelor din plastic de unică folosință. Termenul limită dat de UE este anul 2021.

Vizate de interdicție sunt tacâmurile din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare), farfuriile din plastic de unică folosință, paiele din plastic, bețișoare de urechi și cele din plastic pentru baloane, dar și recipientele pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Prin această măsură, spun oficialii europeni, se dorește ca producătorii să își asume o responsabilitate crescută în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător.

Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine.

Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030.

Parlamentarii au întărit principiul potrivit căruia „poluatorul plătește”. O răspundere crescută a fost introdusă pentru producătorii de țigări și cei de echipamente de pescuit. Europarlamentarii s-au arătat preocupați de modul în care se face colectarea năvoadelor pierdute în apă.

Unele lanțuri de magazine au anunțat încă din anii precedenți pașii făcuți pentru a opri comercializarea produselor de unică folosință din plastic. Kaufland și Lidl au fost printre primii care și-au prezentat public strategia verde.

 

Fii primul care comentează! despre "INTERDICȚIE. Aceste obiecte trebuie să dispară. Parlamentul European a votat"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Kaufland, Lidl
FOTO. Anunț pentru rechemarea unor produse de la Lidl. Ce spune compania

Închide