OFICIAL. Primul caz de coronavirus în România. Pacientul, un tânăr, este într-o stare bună

FOTO: Arhivă

Primul caz de coronavirus în România a fost confirmat de autorități. Ministrul Sănătății, Victor Costache și Raed Arafat, secretarul de stat și șeful DSU, nu au dorit să facă precizări cu privire la vârsta bărbatului, au subliniat doar că este asimptomatic și că este în stare de sănătate bună. Pacientul a fost în contact direct cu italianul de 71 de ani diagnosticat cu coronavirus în Italia. Au fost împreună la vânătoare, au spus oficialii. Alte șapte persoane sunt carantinate în casă, toate la domiciliul pacientului zero. Primarul din localitatea din care este originar tânărul a precizat că acesta are 25 de ani și este angajat al intalianului.

Primul caz de coronavirus în România a fost confirmat de ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe de presă susținută la ministerul de Interne. Persoana este asimptomatică și urmează să fie transferată din Gorj în București, în condiții de siguranță. Autoritățile nu au vrut să dezvăluie localitatea în care a fost identificat cazul și nici vârsta pacientului zero. Acesta va fi internat, potrivit protocolului, la Institutul “Matei Balș”.

“Suntem, din păcate, în măsură să vă anunțăm că, în urma testărilor făcute în Gorj, avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19, pe teritoriul României. Imediat după ce va ajunge la București, va fi supus schemei de tratament. Este vorba despre o persoană asimptomatică”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache.

Un lucru pozitiv, spune ministrul, este faptul că România a identificat rapid pacientul zero, iar acesta este din zona rurală, nu într-o mare aglomerare urbană.

“Este foarte important că avem identificat pacientul zero. Testăm toți contacții și este primul caz pozitiv. Totul s-a întâmplat într-o zonă rurală, nu într-un mediu urban”, a spus minsitrul Sănătății.

Raed Arafat a făcut precizări cu privire la acțiunile ce urmează să fie luate.

“El va trebui să fie transportat la spital și internat. Un echipaj ISU și SMURD, de la Craiova, au plecat pentru preluarea persoanei de la domiciliu și transportarea la “Matei Balș”. Mai sunt șapte persoane în casa respectivă. Toate au fost testate negativ”, a spus Raed Arafat.

Pacientul urmează să ajungă în patru-cinci ore în Capitală. Transportul nu este unul de urgență, mai ales că pacientul este într-o stare bună de sănătate. Mult mai importante sunt condițiile de siguranță.

Șapte persoane, în carantină la domiciliu

Persoanele care au fost în casă cu pacientul zero sunt carantinate la domiciliu.

“Nu vor putea să plece din casă. Cel puțin 14 zile nu vor putea pleca, după care vor fi din nou testați. Dacă apar simptome, persoana va fi testată și dacă e pozitivă, va fi transportată la spital”, a mai spus șeful DSU.

Persoanele sunt carantinate la domiciliu, fiind vorba despre mai mult decât despre o simplă izolare. Printre cei șapte care se află în casa în care locuiește bărbatul depistat pozitiv nu sunt copii, spune Arafat, dar sunt persoane vârstnice.

“Vecinii să înțeleagă că nu sunt în pericol”, a mai spus șeful DSU, întrebat dacă persoanele din casă vor fi sub pază. Arafat a precizat că polițiști locali ar putea trece prin zonă, având în vedere că persoanele pot deveni ținte, având în vedere incidente care au avut deja loc în țară.

O anchetă epidemiologică va fi făcută și în acest caz. Pacientul a intrat în contact direct cu italianul, iar de două zile se afla în izolare la domiciliu.

“Această persoană, de două zile este în izolare la domiciliu, astfel s-a diminuat probabilitatea de a infecta alte persoane. Toți cei șapte membri ai familiei sunt negativi”, a spus Costache. “Este un contact direct al pacientului italian”, a confirmat ministrul Sănătății.

Pacientul este asimptomatic, dar nu este un semn îngrijorător, spune Arafat. Este o fază normală a bolii și acesta este motivul pentru care persoanele, chiar dacă sunt asimptomatice, sunt carantinate.

În ceea ce privește asigurarea celor necesare pentru persoanele care sunt în carantină, Comitetele pentru Situații de Urgență de la nivelul județului sunt cele responsabile, iar Prefecturile din țară sunt cele care trebuie să împartă sarcinile, a mai explicat șeful DSU, Raed Arafat.

“Nu este vorba despre o epidemie. Vorbim de un singur caz. Și dacă vor fi trei-patru tot nu este o epidemie. Abordarea se adaptează în funcție de numărul de cazuri. Este posibil ca ea să se modifice în funcție de evoluție”, a precizat Raed Arafat.

Apel la calm și luciditate

Șeful DSU a subliniat că transmiterea virusului nu se face chiar așa de ușor.

“Virusul nu zboară și nu sare la un alt om”, a mai precizat Arafat cu privire la modul de transmitere, subliniind faptul că vecinii familiei nu au de ce să își facă griji.

Raed Arafat a mai subliniat și că vorbim de o boală cu o evoluție imprevizibilă.

“Evoluția este una imprevizibilă. Se poate opri aici, se poate să mai avem un caz, două sau mai multe”, a mai precizat șeful DSU.

Într-o intervenție la postul Antena 3, primarul din localitatea de origine a tânărului, a precizat că acesta are 25 de ani și este angajat al italianului. Prietena acestuia s-ar afla și ea în izolare, dar la Târgul Jiu.


Primul caz de coronavirus în România, legat de italianul internat la Rimini

Treisprezece dintre persoanele care au intrat în contact direct cu italianul au fost confirmate ca nefiind infectate în cursul zilei de astăzi. 19 teste se mai aflau la ora respectivă în lucru, “aceștia nefiind contacți direcți”.

Italianul este căsătorit cu o româncă și a fost în vizită la socrii din Oltenia. El a avut și mai multe întâlniri de afaceri pe durata vizitei sale în țară și a fost și la o partidă de vânătoare. De la anunțarea cazului, autoritățile române au început ancheta epidemiologică și au luat legătura cu persoanele care au intrat în contact cu bărbatul din Italia. Mai multe teste făcute în cursul zilei de ieri au fost negative, au anunțat autoritățile române într-o conferință de presă anterioară. Între timp, avionul cu care a călătorit bărbatul a rămas la sol, iar personalul se află în carantină.

Italianul a început să aibă febră și să tușească duminică, dar luni, când a mers la medicul de familie, acesta nu a înțeles despre ce e vorba și l-a trimis la secția de urgență a spitalului din Cattolica. Medicii de aici sunt cei care i-au și făcut testul pentru coronavirus. Bărbatul a rămas internat la un spital din Rimini, iar soția este și ea în carantină. Acesta a stat 4 zile în România, în județele Dolj și Gorj, fiind însurat cu o femeie din Gorj.

Un prieten al bărbatului, și el din Italia, a fost confirmat pozitiv cu coronavirus și se află în carantină. Bărbatul a aflat din presă că este pozitiv, după un comunicat de presă dat de autoritățile din Italia.

În Italia au fost consemnate 400 de cazuri și s-au înregistrat 11 decese.Fii primul care comentează! despre "OFICIAL. Primul caz de coronavirus în România. Pacientul, un tânăr, este într-o stare bună"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus, Ministerul Sănătății
Protecția Consumatorului și Consiliul Concurenței anunță verificări la comercianții de măști

Închide