PROIECT al CJ. Biblioteca Județeană Satu Mare, mutată într-o sinagogă!

Conducerea Consiliului Județean, prin președintele Pataki Csaba, a declarat că se are în vedere o eventuală mutare a Bibliotecii Județene Satu Mare într-una dintre sinagogile situate în zona centrală a municipiului Satu Mare. Iar ca spațiu de depozitare s-ar putea folosi o clădire al unei unități de învățământ, aflată în imediata apropiere a sinagogii. Și toate acestea pentru a scăpa de chiria de circa 11.000 de euro pe care Consiliul Județean Satu Mare o plătește în acest moment către FederalCoop, proprietarul imobilului din Piața Libertății.

”Dacă am reușit să unim cele două clădiri, sinagoga și o clădire nefolosită a școlii, am putea salva și o clădire de patrimoniu. Comunitatea Evreilor ar fi de acord, iar Primăria ne-ar da acel spațiu al școlii, în care nu există activitate. Trebuie să vedem niște situații cu privire la curtea din spate, dacă am putea să o unim cu curtea de la Muzeul de Artă și să facem acolo un traseu”, a declarat Pataki Csaba.

Având în vedere situația actuală a Bibliotecii Județene, care are un număr total de volume de cca. 450 000 și o frecvență de vizitatori de cca. 500 persoane/zi, respectiv Legea Bibliotecilor nr. 334/31.05.2002, care prevede o suprafață minimă de 0,015 mp/ locuitor, la populația actuală a județului Satu Mare, se estimează ca necesară o suprafață utilă de cca. 5000 mp.

Sediul actual al Bibliotecii Judeţene Satu Mare se află într-un imobil aflat în proprietatea Federalcoop. După ani lungi de procese cu proprietarul clădirii, Consiliul Judeţean achită lunar o chirie de peste 10.000 euro pentru Biblioteca Judeţeană.

Reamintim că fosta conducere a Consiliului Județean, prin fostul președinte Adrian Ștef, a tot anunțat că se pregătește să ridice o clădire ultra-modernă în municipiul Satu Mare. Culmea ironiei, între timp primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a anunțat că vrea să construiască pe locul pe care era prevăzut viitoarea Bibliotecă, de pe strada Mihail Kogâlniceanu, o parcare supraetajată.

Revenind la promisiunea foștilor edili județeni, cel puțin din anul 2013 se tot vorbește despre proiectul privind construirea unui nou sediu pentru Biblioteca Judeţeană din Satu Mare, cu o valoare de 61 de milioane de lei.

biblioteca-judeteana-2

 


locuri de munca satu mare

Fii primul care comentează! despre "PROIECT al CJ. Biblioteca Județeană Satu Mare, mutată într-o sinagogă!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Satu Mare
SURSE. Șah mat pregătit de autorități pentru Episcopia Romano-Catolică, în Satu Mare

Închide