Proiect de lege: Mai multe puncte de trecere a frontierei. Bandă pentru lucrătorii transfrontalieri


Deputatul de Satu Mare, Magyar Lóránd, a fost printre inițiatorii proiectului de lege înregistrat pe data de 3 iunie în conformitate care va aduce mari schimbări în viața lucrătorilor transfrontalieri. Proiectul ar obliga autoritățile competente de a asigura o bandă destinată exclusiv acelor cetățeni care fac navetă transfrontalieră diminuând astfel semnificativ timpul de așteptare pentru trecerea graniței, respectiv deschiderea celor 10 puncte de trecere a frontierei construite, în ultimii ani, din fonduri europene.

”În ultimii ani, foarte mulții sătmăreni și-au cumpărat imobile în apropierea graniței de est a Ungariei unde și-au mutat domiciliul, continuând să revină zilnic, chiar și la sfârșit de săptămână, în România, în județul Satu Mare, fie în scop profesional, fie familial. Situația ultimelor săptămâni, a afectat, în special, aceste persoane: de foarte multe ori trecerea frontierei a necesitat o perioadă de așteptare de 2-3 ore, mai ales în intervalul de timp în care angajații la firmele din județul Satu Mare se întorceau acasă, la locuințele lor din Ungaria. Cu acest proiect intenționăm să ameliorăm această situație”, a declarat Magyar Lóránd.

Mai multe pagini Facebook abordează această problemă a trecerii punctelor de frontieră și greutățile întâmpinate de lucrătorii transfrontalieri. Problemele semnalate sunt perioada lungă de așteptare, faptul că timp de jumătate de oră rândurile stagnează, iar durata trecerea graniței dus-întors acumulează peste trei ore zilnic.

O altă problemă o constituie imprevizibilitatea, sosirea la timp la serviciu, în cazul lor, nu depinde doar de traficul rutier, ci și de traficul de la graniță. Altă problemă este și verificarea minuțioasă, în special din partea ofițerilor maghiari. Naveta pe perioada lunii august se arată a fi și mai dificilă deoarece românii plecați la muncă în diferite țări europene se întorc în țară și, în conformitate cu statisticile anilor precedenți, și aceștia ajung la granița României, de regulă, în jurul orei 16.00.

“Autoturismele care sosesc din afara Uniunii Europene și microbuzele, de cele mai multe ori, prelungesc timpul de așteptare cu cel puțin o jumătate de oră” – spune un navetist cu experiență și menționează, totodată faptul că ar fi foarte benefică deschiderea unei bande exclusiv navetiștilor.

Polițiștii de frontieră au dreptul de a cere la control copia contractului de muncă al persoanelor angajate în altă țară decât cea de reședință, tocmai pentru a preveni folosirea acestei bande speciale persoanelor neautorizate. În conformitate cu proiectul de lege, cei în cauză pot solicita legitimație de navetist atât pentru angajat, cât și membrilor familiei acestuia.

”Cele două puncte de trecere a frontierei a județului Satu Mare sunt suprasolicitate, mai ales cel de la Petea-Csengersima. Mai sunt în județ alte trei puncte care funcționează doar temporar. Punctele de trecere a frontierei de la Bercu-Garbolc, Horea- Ömböly, respectiv Peleș-Zajta au fost construite recent, însă sunt deschise doar la sfârșit de săptămână”, a adăugat deputatul sătmărean, care, prin scrisorile adresate ministerului de specialitate, a cerut deja, în repetate rânduri, punerea în funcțiune permanent a acestor puncte de trecere.

În conformitate cu proiectul de lege, pe linia graniței România-Ungaria, toate cele zece puncte de trecere a frontierei construite din fonduri europene ar funcționa permanent, astfel punctele de tranzit deja existente ar fi completate de alte trei în județul Satu Mare, trei în județul Bihor și patru în județul Arad.1 Comment on "Proiect de lege: Mai multe puncte de trecere a frontierei. Bandă pentru lucrătorii transfrontalieri"

  1. cetatean | iunie 6, 2020 at 11:55 |

    Această lege trebuia să existe demult!!! Dar politicienii și parlamentarii nu au timp de interesele cetățenilor care i-au votat, ci doar de propriile interese!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Magyar Lorand, PTF Petea
Törvénytervezet: külön sáv az ingázóknak, több határátkelő

Închide