Proiectul pentru majorarea impozitelor locale a trecut. Consilierii PSD s-au abținut. Mesajul primarului Kereskényi

Proiectul privind majorarea impozitelor locale cu peste patru procente a trecut de Consiliul Local. Singurii care s-au abținut de la vot au fost consilierii PSD, dar primarul a avut și un mesaj de transmis celor care nu erau de acord cu majorările solicitate. 

Fără voturi împotrivă, proiectul de majorare a impozitelor locale cu 4,6% a trecut de Consiliul Local. Singurii care s-au abținut de la vot au fost consilierii PSD. În schimb, înainte ca proiectul să intre în dezbatere, primarul Kereskényi Gabor a avut un mesaj pentru cei care doreau menținerea actualului nivel de taxare.

“Înainte să vină cineva cu chestii populiste, vă anunț că veniturile la bugetul local au scăzut cu 8,9 milioane de lei în 2018, din cauza politicilor actualului Guvern,” a avertizat primarul municipiului Satu Mare.

Discuțiile în plen nu au mai continuat, iar proiectul de hotărâre a fost supus la vot.

Majorarea, conform ratei inflației

Direcția de Impozite și Taxe Locale Satu Mare a solicitat Consiliului Local să aprobe propunerea ca impozitele, taxele și nivelul amenzilor să fie indexate cu procentul obligatoriu de 4,6%.

“Este important de precizat că o neadoptare a hotărârii va obliga municipiul Satu Mare ca începând cu anul 2020 să aplice nivelurile maxime prevăzute de Codul Fiscal,” avertizau cei de la DITL.

Reprezentanții Direcției de Impozite și Taxe Locale Satu Mare au invocat o adresă a Institutului Național de Statistică, conform căreia rata inflației pentru anul 2018 este de 4,6%. Așadar, în mod normal, și nivelul impozitelor, taxelor și amenzilor ar trebui majorat cu acest procent.

Impactul aplicării indexării de 4,6% asupra veniturilor din impozite si taxe ale bugetului local în cazul principalelor impozite este în cuantum de 1.371.120 lei.

În cazul contribuabililor persoane fizice se va înregistra o creștere a debitelor cu suma de 591.308 lei (conform simulării efectuate pe baza de date la 06.02.2019).

În cazul contribuabililor persoane juridice, nivelul debitelor nu este influențat, deoarece modul de stabilire al impozitului pe clădiri în acest caz este prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii evaluate, din evidența organului fiscal sau a valorii din procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în cazul celor nou construite.

7 Comments on "Proiectul pentru majorarea impozitelor locale a trecut. Consilierii PSD s-au abținut. Mesajul primarului Kereskényi"

 1. Majorari conform cresterii inflatie cu 5 % ??Dar pensiile de ce nu sunt majorate cu coeficientul de ”inflatie” de 5% la fel ca impozitele???Daca asa crede de cuviinta ”domnul” primar,si mai ales ca de anul viitor primarii vor fi alesi din doua tururi,sigur nu va mai ajunge primar niciodata !!

  View Comment
 2. da,primarul da pensii.Tu esti cu capul? Cere pensie de la psd care au taiat si fondurile locale

  View Comment
 3. Câtă falsitate și ipocrizie, acuză politicile actualului guvern, de parcă n-ar ști toată lumea că aceste politici sunt susținute de UDMR!

  View Comment
 4. SANTA CLAUS | aprilie 25, 2019 at 16:39 |

  ce are primaru cu pensia ta ????? Ana Stase esti cam xenofob…..

  View Comment
 5. Voi astia care-l sustineti pe primarul impazitar sa-l pupati la dorsali!. Ce vina au cetatenii urbei ca primaria nu are bani pentru intretinerea aparatului stufos cu salarii misto. Pensionarii sa nu plateasca impozite.

  View Comment
 6. @altu- Exact,nu primarul majoreaza pensii !!Dar atunci ti se pare moral ca primarul sa majoreze taxele si impozitele celor care l-au ales ???Esti ”destept” de-ti bubuie capu’ !Probabil esti vreunul dintre cei care beneficiaza la salariu de aceste majorari,sta-v-ar in gat !!

  View Comment
 7. Gică Contra | mai 2, 2019 at 11:40 |

  Problema nu este că vor fi majorate taxele și amenzile. Important este ce se va întâmpla cu banii. Avem (ca țară), probabil, cea mai stufoasă și incompetentă administrație locală. Scuze profesioniștilor din administrația locală, dar „co o floare” nu se face primăvară. Mulți din cei care iau salar din administrație (locală sau județeană), în afară de faptul că sunt rudeniile cui trebuie ori au primit sinecuri pe linie de partid, nu știu cu exactitate de ce se duc la serviciu. Din păcate. Am scris „iau salar” cu intenție. Asta este singura lor interacțiune cu administrația. De muncă nu poate fi vorba.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Local Satu Mare, Direcția de Impozite și Taxe Locale, impozite, Kereskenyi Gabor
PROIECT. Impozitele și amenzile, majorate cu 4,6% în municipiul Satu Mare

Închide