Și Satu Mare cere noului guvern să pună capăt ”jecmănirii” municipiilor

Într-o scrisoare transmisă noului guvern, Asociația Municipiilor din România cere să se pună capăt ”jecmănirii” municipiilor. Satu Mare este parte a AMR, iar primarul municipiului a precizat în repetate rânduri că orașul a pierdut bani în urma modificărilor aduse legii de către guvernele succesive ale PSD. 

Asociația Municipiilor din România speră să găsească mai multă înțelegere la noul guvern așa că i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă prin care se cere inclusiv modificări legislative, unele care să asigure faptul că localitățile din țară vor avea bani nu doar pentru funcționare, ci și pentru derularea proiectelor importante.

În primul rând, edilii vor ca Legea bugetului să treacă când mai repede, pentru ca să fie aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2020.

În al doilea rând, AMR solicită ca de anul următor, se se asigure finanțarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi judeţelor, conform legii, de la bugetul de stat, prin alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu destinaţie specială, fără ca acestea să greveze bugetele minime de funcţionare ale judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Primarii mai vor și ca stabilirea cotelor din impozitul pe venit, ce revin unităţilor administrativ teritoriale, să fie făcută prin Legea finanţelor publice locale şi nu prin Legea bugetului de stat, aşa cum s-a întâmplat in anii 2018-2019.

Edilii cer și transparentizarea activității celor de la ANAF în așa fel încât să știe care sunt încasările totale de la nivelul unităților adminsitrativ-teritoriale.

AMR vrea și constituirea unui Fond de creditare nerambursabilă, care să asigure contribuția proprie a localităților la proiectele cu finanțare externă din fonduri nerambursabile.

Fii primul care comentează! despre "Și Satu Mare cere noului guvern să pună capăt ”jecmănirii” municipiilor"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre AMR
Dragnea face promisiuni primarilor în scandalul legat de bugetele locale

Închide