VIDEO. “Buget-killer” pentru autoritățile locale. Primarul Kereskényi a cerut sprijin parlamentar

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gabor, a precizat că a avut discuții cu grupul parlamentar al UDRM pentru a modifica propunerea de buget anunțată de Guvern. Practic, Primăria ar trebui să sacrifice 25% din bugetul de investiții, doar pentru a acoperit cheltuielile puse în cârca primarilor de Executiv.

Primarul municipiului Satu Mare a precizat că a avut discuții cu parlamentarii UDMR în vederea modificării bugetului propus de Guvern. Mai mult, edilul a numit proiectul “un buget-killer”, în sensul că va afecta funcționarea autorităților locale.

“Ceea ce Guvernul încearcă să ne bage pe gât este un măr otrăvit, pentru că ne dă 60% din impozitul pe venit, dar cu toate acestea aruncă în cârca autorităților locale cheltuielile privind însoțitorii persoanelor cu handicap. Este o sumă imensă, care până acum era suportată din TVA și autoritățile publice locale contribuiau cu 10%. Ne mai vorbind de majorarea salarială. În aceste condiții, nu știm dacă bugetul pe care trebuie să îl facem, bugetul local, va fi unul acoperitor.[…] Am vorbit cu grupul UDMR. Sperăm că la votul bugetului în Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, acest proiect de buget-killer, care va omorî autoritățile locale va mai suferi modificări,” a spus primarul.

De investiții nici nu mai poate fi vorba, spune Kereskényi, care se declară pesimist în ceea ce privește alocările bugetare către acest capitol.

Edilul a confirmat că în Asociația Municipiilor s-a discutat inclusiv despre proteste, iar primarii care sunt nemulțumiți sunt de la toate partidele politice, nu doar din opoziției.

“Este de neînțeles această manevră a Guvernului. Consider că în fiecare an mergem tot mai jos și așa nu se mai poate”, a replicat primarul, vorbind de necesitatea unui sistem predictibil, atunci când sunt în joc planurile de dezvoltare ale unor comunități.

Ce câștigă și ce pierd autoritățile locale

Gaura la bugetul local se ridică la peste 11 milioane de lei, adică diferența dintre cele 39 de milioane pe care Guvernul se laudă că îl oferă administrațiilor locale, și obligația de a plăti în plus 37,5 milioane. Pentru Satu Mare, asta înseamă 25% din bugetul de investiții.

Și parlamentarii din opoziție au tras un semnal de alarmă

Și parlamentarii din opoziție au tras un semnal de alarmă cu privire la buget. Dacă orașele mari și-ar putea permite cheltuielile impuse de Guvern, sacrificând bugetele de investiții, nu la fel stă situația în majoritatea comunelor din țară.

Paralmentarul sătmărean Romeo Nicoară a postat încă de ieri pe Facebook o analiză care arăta că peste 2.000 de comune riscă să ajungă în insolvență.

AMR respinge propunerile Guvernului

Asociația Municipiilor a anunțat încă de ieri că respinge propunerile făcute de Guvern prin ministerul Finanțelor. AMR a atras atenția încă de anul trecut asupra problemelor cu care se vor confrunta edilii. Mai mult, primarii au spus că le sunt îngrădite oportunitățile pentru dezvoltarea comunităților pe care le conduc, și au acuzat Executivul că vrea să pună mai mulți bani în mâinile Consiliilor Județene, bani care, suspectează edilii, ar putea fi mai apoi împărțiți pe criterii politice în teritoriu.

2 Comments on "VIDEO. “Buget-killer” pentru autoritățile locale. Primarul Kereskényi a cerut sprijin parlamentar"

  1. Sa-ti spun ceva, domnlue primar: nu-mi amintesc sa te fi plans la guvern atunci cand vi s-a permis sa majorati salariile in institutia pe care o conduci. Atunci nu erau afectate investitiile? Nu tot din banii pentru investitii, tot ai cetatenilor, s-au platit majorarile salariale?Unde erai atunci? Sigur ca plata ajutoarelor sociale trebuie sa ramana in responsabilitatea guvernelor pentru ca ei au creat cadrul legislativ in acest domeniu nu autoritatile locale, dar totusi e o doza de ipocrizie in a te plange acum ca ti se reduc banii de investitii. Poate acum intelegi ce au simtit satmarenii tai atunci cand s-au majorat impozitele in Satu Mare, la cel mai inalt prag posibil din tara. Intelegi cum vede lucrurile un contribuabil?

    View Comment
  2. Doare la patina de opinia unui contribuabil. Ca doar citymanajeru si gumisu o zis ca va fi minden rendben cu partiumbuli. Poate chiar vor aduce deja guartzos, ca ala place mult

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Buget 2019, Kereskenyi Gabor
Guvernul, lovitură de grație pentru Satu Mare. Kereskenyi: ”Toate investițiile în pericol”

Închide