REALITATE. Sute de sătmăreni se bat pentru un medic. Personal insuficient

Când vine vorba de sistemul de sănătate, potrivit datelor Institului Național de Statistică, la Satu Mare raportul dintre medici și locuitori este de unul la cinci sute. Adică, un medic ar trebui să aibă grijă de 575 de sătmăreni. Asta în condițiile în care, alte județe precum Arad, Sibiu și Hunedoara, unde raportul este de un medic la 300 de locuitori.

Și totuși județul Satu Mare pare a fi unul privilegiat, dacă ne uităm la faptul că în Giurgiu și Călărași, un medic are grijă de 874, respectiv 953 de locuitori.

Dar în regiunea de Nord-Vest, județul nostru este ultimul în clasament, situația fiind mai dificilă doar în Bistrița-Năsăud unde raportul este de un medic la 635 de locuitori. În Maramureș, un medic are în grijă 538 de locuitori, în timp ce în Sălaj raportul este de un medic la 514 sălăjeni.

La nivel național, Satu Mare este pe locul 16 când vine vorba de numărul de doctori raportat la numărul de locuitori. Iar județul nostru are probleme și la alte capitole. Pe lângă nevoia acută de medici, Satu Mare ar avea nevoie și de mai multe locuri în spitale.

Față de alte unități administrativ-teritoriale din regiunea de nord-vest a țării, Satu Mare se află pe locul patru, dispunând 1.824 de paturi de spitalizare continuă. Doar Bistrița Năsăud și Sălaj au mai puțin, 1.470, respectiv 1.303, dar și populația județelor este mai mică decât ce a județului Satu Mare. În timp ce în Bistrița și Sălaj, există un pat de spital pentru fiecare 189, respectiv 166 de locutori, la noi în județ raportul este de un pat de spitalizare continuă pentru peste 200 de sătmăreni.

Când vine vorba de medici, datele INS arată că la noi în județ în prezent există 588 medici, din care peste 200 sunt medici de familie, la care se adaugă aproape 300 de farmaciști.

Satu Mare nu stă foarte bine nici dacă ne uităm la sănătatea orală. La noi în județ lucrează 231 de medici dentiști, asta înseamnă că un stomatolog are în grijă aproape 1.600 de sătmăreni, asta deși cabinetele stomatologice independente reprezintă cele mai multe unități spitalicești din țară.

Fii primul care comentează! despre "REALITATE. Sute de sătmăreni se bat pentru un medic. Personal insuficient"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Spitalul Județean Satu Mare
Sătmărenii mor pe capete de inimă și cancer. Primul loc pe țară

Închide