ANCHETĂ. Sute de prime ilegale la Apaserv Satu Mare. Directorul, pus să restituie o sumă colosală

Lovitură dură pentru unul dintre directorii Apaserv Satu Mare. Este vorba despre Dan Stegerean – cel care a fost acționat în judecată de către consiliul de Administrație – cerându-i-se o sumă colosală: 1.160.000 lei. Și asta pentru că, în perioada 2015 – 2016, ar fi acordat prime ilegale pentru 410 angajați, în opinia Administrației Finanțelor Publice. Acum, Consiliul de Administrație este obligat să recupereze aceste sume de la Dan Stegerean. Mai exact, ori plătește Dan Stegerean de unul singur, fie plătesc toți. Scapă cine poate!

Cum de s-a ajuns aici

Conducerea Apaserv Satu Mare a dispus, în perioada 2015 – 2016, acordarea de prime pentru 410 angajați. Doar că în urma unor controale efectuate în anii 2017 și 2018 de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca s-a stabilit că premiile și majorările salariale acordate angajaților s-ar fi făcut în mod ilegal.

Pe cale de consecință, Fisc-ul a solicitat ”dipunerea de măsuri pentru reîntregirea patrimoniului societății cu suma de 1.160.000 lei și 496.000 lei”. Adică, peste 1,65 milioane de lei (peste 350.000 de euro). Distribuirea către angajați a acestor bani a fost făcuta pe baza declarării unui profit anual, pe anii 2015 și 2016, care a fost declarat mai mare decât era în realitate, spune Fiscul.

De ce Stegerean este tras la răspundere

În perioada 2015-2016, director general al societăţii a fost Dan Stegerean, care în această calitate a dispus efectuarea plăţilor către salariaţii Apaserv Satu Mare SA cu titlul de majorări salariale, prime ocazionale – ianuarie 2016, prime ocazionale – aprilie 2016, prime ocazionale – decembrie 2016.

Urmare a dezbaterilor din Consiliu de Administraţie, privind modul de ducere la indeplinire a măsurilor dispuse de ANAF, a fost mandatat același Dan Stegerean. Din cauza tergiversării ducerii la îndeplinire a măsurilor din Dispoziţiile obligatorii, societatea a fost amendată de Fisc cu suma de 30.000 lei.

Apaserv i-a dat în judecată pe cei 410 angajați

Obligată să recupereze banii, conducerea Apaserv a demarat în instanţă litigiile împotriva salariaţilor. Doar că instanțele de judecată au decis că nu se impune restituirea sumelor de către salariaţi, dispoziţiile obligatorii emise de Finanţe trebuie interpretate în sensul recuperării prejudiciului de la persoanele responsabile de acordarea acestor sume către salariaţi, respectiv directorul Dan Stegerean.

Stegerean ar putea scăpa

Dan Stegerean a primit și o veste bună, având șanse mari să scape de plata acestei sume uriașe. Și asta pentru că demararea acțiunii în răspundere împotriva directorul Dan Stegerean este supusă prescripției generale de 3 ani. Cum Înalta Curte de Casație și Justiție a dat ca termen de judecată ianuarie 2021, fapta este ca și prescrisă. Cu toate că termenul de la care se cuantifică este destul de incert.

Un proces de ochii lumii

Procesul intentat împotriva lui Dan Stegerean este unul de ochii Fiscului. De ce? Nimic mai simplu: dacă nu s-ar fi deschis acest demers – sinonim cu un simulacru – Administrația Finanțelor Publice ar fi apreciat că nu au fost luate toate măsurile necesare pentru reîntregirea patrimoniului Apaserv şi vor dispune recuperarea acestuia de la persoanele responsabile de neluarea măsurilor sau neluarea în termen a măsurilor de recuperare. Adică, de la ceilalți directori și membri ai Consiliului de Administrație.

În concluzie, plătește un singur om, adică Dan Stegerean, sau plătesc mai mulți. Mda…Se pare că s-a aplicat tactica: scapă cine poate!

4 Comments on "ANCHETĂ. Sute de prime ilegale la Apaserv Satu Mare. Directorul, pus să restituie o sumă colosală"

 1. Cine este DAN Stegeran? Numele directorului APASERV este DANUTIU Stegeran.

  View Comment
 2. Bine Informat | octombrie 31, 2019 at 13:16 |

  Atentie!!! prescriptia dreptului de a recupera prejudiciul curge din momentul in care acesta este cunoscut!!!!deci termenul de 3 ani curge de la data raportului ANAF….asa ca mai incet cu supozitiile….sa-i dea Stegerean….are de unde si-a cumparat casa de 250.000 euro…pe cash

  View Comment
 3. măi juristule, da pentru deturnare de fonduri câti ani îi pușcăria???!!

  View Comment
 4. Pai sa nu uitam un lucru cine este VERISOARA lui Dan Stegeran care l-a propulsat in postul de director general la APASERV.Ne miram atunci ca procesul a fost aminat pina se prescrie ?Cati au mai luat bani de acolo fara rost??????

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Apaserv
FOTO. Calvarul de la Goga-Burdea, la final. Se va redeschide circulația în zonă

Închide