Cazul Hotel Dacia. Proprietarul Vasile Țânțaș merge la închisoare pentru distrugerea clădirii

Omul de afaceri negreștean Vasile Țânțaș a fost condamnat definitiv de către magistrații Curții de Apel Oradea la pedeapsa de un an de închisoare în cazul distrugerii Hotelului Dacia. În schimb, judecătorii Curții de Apel au înlăturat decizia judecătorilor sătmăreni prin care îl obligau pe Țânțaș la plata sumei de peste 700.000 de lei pentru neluarea unor măsuri de întreținere.

Procesul a început în urmă cu un an, când Direcția Județeană de Cultură Satu Mare s-a constituit parte civilă într-un dosar penal în care se cerceta distrugerea monumentului istoric. Judecătorii sătmăreni au reținut în sarcina lui Vasile Țânțaș infracțiunea de distrugere. A făcut recurs la Curtea de Apel Oradea, dar nu a avut sorți prea mari de izbândă.

Soluția pe scurt: În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul Ţânţaş Vasile împotriva sentinţei penale nr. 1 din 05.01.2017 pronunţată de Judecătoria Satu Mare, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul laturii civile în sensul că: Înlătură dispoziţia instanţei de fond de obligare a inculpatului Ţânţaş Vasile la plata către partea civilă Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, la plata sumei de 767.500 euro despăgubiri materiale şi în baza art 25 Cod de procedură penală respinge ca nefondate pretentiile părţii civile. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. În baza art 275 alin 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Definitivă.

Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari.

În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti-Oaş – Vasile Ţânţaş, care a plătit 1,7 milioane de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.


2 Comments on "Cazul Hotel Dacia. Proprietarul Vasile Țânțaș merge la închisoare pentru distrugerea clădirii"

  1. SI CE SA REZOLVAT CLADIREA RAMINE TOT A LUI SI SE DEGRADEAZA MAI DEPARTE EL TRAIESTE SI IN PENITENCIAR CA UN REGE

    View Comment
  2. NORMAL TREBUIA ANULAT PRIVATIZAREA SI SA REVINA LA PRIMARIE CA NU A RESPECTAT CONTRACTUL DE PRIVATIZARE LA FEL CA SI LA STRAND

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Hotelul Dacia
Adio, Hotel Dacia! Nimeni nu-l vrea, proprietarul nu are bani. Primăria se spală pe mâini

Închide