Diaspora votează. Prima zi la urne, în străinătate

Românii din diaspora sunt din nou așteptați la urne. La fel ca în primul tur, cei plecați peste granițele țării au avut la dispoziție inclusiv varianta înregistrării pentru a vota prin corespondență. Peste 40.000 de români din străinătate s-au înregistrat pentru a putea trimite plicurile cu votul lor în țară.


Această știre va fi actualizată cu prezența la vot


UPDATE 22:00 Peste 100.000 de voturi în diaspora

Peste 92.000 de români au votat pe listele suplimentare, iar alți peste 17.000 au votat prin corespondență. În total, la ora 22:00, prezența la urne în diaspora a fost de 109.738 votanți.

UPDATE 19:00 Numărul votanților pe liste a depășit 63.000

În primul tur, pe listele suplimentare votaseră până la ora 19 un număr de 51.228.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, până la ora 19, au votat 81.684 de cetățeni români. Peste 63.000 au votat pe liste, iar alți 17.503 au votat prin corespondență.

Comparativ cu primul tur, numărul celor care au votat pe liste este mai mare. Doar numărul votanților prin corespondență este mai mic. Peste 23.000 de români au ales să trimită plicuri în țară odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019.

UPDATE 14:30 La urne s-au prezentat peste 20.000 de români

Datele arată că, pe listele suplimentare, au votat un număr de 22.138 de români aflați în afara granițelor țării. Numărul total de votanți a ajuns la 39.641, împreună cu cei care și-au exprimat opțiunea electorală prin corespondență.

UPDATE 12:30 Au votat peste 2.000 de români

Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora 12:30, la secțiile de votare care s-au deschis deja în afara țării, și-au exercitat dreptul la vot, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, un număr de 2.137 de cetățeni români.

Prin corespondență au votat alți 17.503 cetățeni.

UPDATE 10:30 S-au prezentat la urne 494 de alegători.

UPDATE 8:30 Până la această oră au votat 242 de persoane, pe listele permanente. Alte 17.000 au votat prin corespondență.


Potrivit datelor Biroului Electoral Central, în afara granițelor României au fost amenajate un număr de 838 de secții de votare. Iar cetățenii români vor avea la dispoziție trei zile pentru a se prezenta la urne și a alege câștigătorul celui de-al doilea tur de scrutin.

Primele secții de vot s-au deschis în Noua Zeelandă și Australia.

În plus, potrivit legii, toți cei care se află la coadă în momentul închiderii urnelor, ora 21:00 (ora locală), își vor putea exercita dreptul la vot până la ora 23:59.

Românii din străinătate au la dispoziție și varianta votului prin corespondență. Cei care au optat pentru votul prin poștă, trebuiau să se înregistreze pentru a primi acasă buletinele de vot. Înregistrarea s-a făcut online, pentru ambele tururi de scrutin. Potrivit Autorității Electorale Centrale, peste 40.000 de cetățeni plecați în străinătate au optat pentru votul prin corespondență.

La primul tur de scrutin au fost probleme legate de faptul că plicurile nu au ajuns în timp util la destinație. Potrivit autorităților, începând cu ziua de azi, cetățenii care au optat pentru votul prin corespondență vor fi informați dacă votul lor este valid. În cazul în care plicurile sigilate nu au ajuns în țară, românii vor putea merge la cea mai apropiată secție de vot.


Citește și: FOTO. Vot buclucaș pentru doi sătmăreni din străinătate. Au fost puși pe drumuri


La primul tur al alegerilor prezidențiale a fost înregistrat un record de prezență la secțiile din afara țării. Un număr de 675.348 de cetățeni, din care 25.189 prin corespondență, au fost la vot.

Cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat în Italia, unde au votat aproape 130.000 de români. Marea Britanie a fost pe locul doi, aici votând un număr de aproape 120.000 de persoane. Prezențe ridicate la urne s-au înregistrat și în Germania și Spania.


Citește și: FOTO. Cu mireasa la vot. Au spus “Da” ș-apoi au pus ștampila


Pe tot parcursul procesului de votare, mai multe ambasade, cum a fost cea din Marea Britanie, din Italia, dar și din Franța, le-au oferit cetățenilor români informații cu privire la prezența la urne, unde sunt amenajate secțiile de votare și i-au îndemnat pe cetățeni să se prezinte la urne, mai ales că s-a evitat obișnuita deja aglomerație.

Fii primul care comentează! despre "Diaspora votează. Prima zi la urne, în străinătate"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre alegeri prezidențiale 2019 diaspora
VIDEO. EXPERIMENT. Un sătmărean a spus LIVE că votează PSD pentru un meniu!

Închide