DSVSA, AVERTISMENT în cazul toxiinfecțiilor. Soluția ușor de preparat pentru a scăpa de pesticide și bacterii

Soluție pentru spălarea furctelor și legumelorSoluție pentru spălarea furctelor și legumelor

Direcția Sanitar Veterinară îi avertizează pe sătmăreni să spele bine fructele și legumele pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Instituția oferră și  rețeta pentru o soluție pentru spălarea fructelor și legumelor

DSVSA trage un semnal de alarmă în cazul toxiinfecțiilor alimentare. Autoritățile oferă și indicații cu privire la modul în care trebuie respectate normele de igienă alimentară.

“Legumele și fructele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. Ideal ar fi ca fructele să fie introduse 15 -20 secunde, în apă caldă la 75-80 ºC, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de a distruge protozoarele și ouăle acestora. Fructele și legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă și în zonele mai puțin accesibile. Cele moi se spală cu mâinile goale. În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificați  indicațiile de pe pachet. Totuși, dacă este posibil, pentru siguranța copiilor pot fi trecute și acestea pe sub un jet generos cu apă,” se arată într-un comunicat DSVSA.

Instituția avertizează că simpla  îndepărtare a cojii ajută legumelor și fructelor ajută.

“Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentrație crescută la suprafața acestora,” mai spune DSVSA.

Pentru o eficientă mai mare în curățarea fructelor și legumelor există soluții speciale de curățare.

Soluție pentru spălarea fructelor și legumelor

DSVSA oferă și rețeta unei soluții care poate fi preparată acasă. Ea ajută la neutralizarea pesticidelor și bacteriilor.

Puteți prepara o astfel de soluție și acasă: Amestecați 2 linguri de oțet de mere cu 500ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie, cu 500ml de apă. Spălați fructele și legumele sub jet de apă, apoi clătiți-le într-un vas cu soluția preparată anterior.

Spălarea fuctelor și legumelor e una dintre regulile importante pentru prevenirea hepatitei A. Nespălarea vine și cu risc ridicat de poliomielită. Viermii rotunzi, tenia echinococus și protozoarele reprezintă alte pericole.

Fii primul care comentează! despre "DSVSA, AVERTISMENT în cazul toxiinfecțiilor. Soluția ușor de preparat pentru a scăpa de pesticide și bacterii"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre DSVSA, fructe
Un specialist explică cum a ajuns pesta porcină în Satu Mare. Combate autoritățile

Închide