FOTO. Ungaria ”cumpără” elevi în județul Satu Mare. Romii iau cu asalt bancomatele

Guvernul maghiar a ajuns să cumpere elevi în județul Satu Mare! Și nu este vorba despre stimularea unor copii de naționalitate maghiară, ci de sute de persoane de etnie romă. Pe care îi momesc cu zeci de mii de forinți pentru a se declara maghiari și pentru a urma clasele de limba maghiară a școlilor din județul Satu Mare. Treaba merge ca unsă de peste un deceniu. 

Cum a început totul

Guvernul maghiar pune la bătaie – încă din 2002 – 20.000 de forinti – o dată pe an – pentru fiecare elev pe care părinții îl declară maghiar și urmează secțiile de limbă maghiară din școlile din județul Satu Mare. Banii, deși puțini, sunt suficienti pentru a-i convinge pe părinți să-și înscrie copiii la o școala cu predare în limba maghiară. Ceea ce se dorea a fi o măsură de protecție socială s-a transformat încet într-o strategie de cooptare de noi etnici.

Zeci de persoane de etnie romă stau să își ridice ”bursa” de la sediul unei bănci maghiare din centrul municipiului Satu Mare

Într-un exces de “generozitate”, Guvernul maghiar a renunțat la condițiile pentru înscriere la burse (care condiționau deținerea unei legitimații de maghiar), punga s-a lărgit, iar învățământul în limba maghiară a devenit accesibil tuturor. În special, persoanelor de etnie romă. Ținta clară fiind lărgirea numărul de elevi care învață în limba maghiară, cel puțin în statistici. Statistici care vor fi mai mult decât folositoare într-un viitor apropiat. Atât pentru partidele maghiare, care vor avea un bazin electoral lărgit, cât și pentru statul maghiar.

Condiția pentru bani?! Doar să vorbească limba maghiară

Unde nu există clase cu predare în limba maghiară, dar elevii fac într-o formă instituționalizată un curs facultativ de limba maghiară, au dreptul să primească bursă. Forma instituționalizată presupune ca profesorul care predă limba maghiară să fie plătit de Inspectoratul Școlar Județean. Dacă în primii ani se pretindea și acea legitimație de maghiar, în prezent singura condiție este să urmeze cursuri în limba maghiară.

Peste 15.000 de elevi la secțiile maghiare în județ

Reporterii PresaSM au solicitat și obținut din partea Inspectoratului Județean Școlar Satu Mare numărul de elevi care învață la secțiile maghiare la școlile din județ. Astfel, pentru anul școlar 2018-2019 avem un număr total de 15.237 de elevi.

La nivel preșcolar avem 3071 de copii, la nivelul primar avem 5.469 de copii, la ciclul gimnazial avem 3.916 elevi, iar la liceu avem 1.783 de elevi. La aceștia se mai adaugă 899 de elevi de la școlile profesionale, respectiv 99 de tineri care urmează cursurile unor școli postliceale.


Nota redacției: Partea bună a acestei măsuri este alfabetizarea copiilor proveniți din rândul acestor categorii defavorizate. Singurul risc: să nu fie capabili să vorbească limba țării în care trăiesc. 

 

14 Comments on "FOTO. Ungaria ”cumpără” elevi în județul Satu Mare. Romii iau cu asalt bancomatele"

 1. Kerekes Anna | octombrie 24, 2018 at 20:58 |

  Pentru că toți ungurii din România nu știu limba română, așa-i? Statistica arată altceva.

  View Comment
 2. Ce-i de mirare? Banul vorbeste unde statul nu-i. Poate e si mai bine asa, ca altfel erau pe listele lui Dragnea bruneteii. Fiind multi din astia in sud poate n-a vazut peste mustata PDSR-istul, ii cumpara pe tuciurii sai cu un mic si o tuica.

  View Comment
 3. 1.Bine fac.Ce iti ofera statul roman?inafara de taxe majorate lunar,impozite si amenzi?
  2.Nu ati remarcat ca majoritatea legilor noi eficiente,sint copiate de la unguri?
  3.Omul impins spre satacie,face orice poate pt.un ban in plus.
  Rusine de tara in care traim mai saraci si jefuiti ca inainte de 89!

  View Comment
 4. Nu cumpără doar susține. Nimeni nu împiedică statul român să facă la fel cu românii din Ungaria, chiar au fost invitați oficialitățile în acest sens. Și niciodată nu a fost condiție deținerea acelei legitimații de maghiar, era doar menționat în formularul standard, nu era eliminatorie nedeținerea ei. Mai bine ați umbla să aflați câți români-români nevorbitori de maghiară au obținut cetățenia maghiară și au depus jurământul față de Ungaria. Ia faceți un articol cu ei. Eu de exemplu sunt foarte curios. Atenție, asta nu e cu bani!

  View Comment
 5. Stirea mai mult incita ca nu se spune complet situatia. O conditie de a primi acest ajutor pentru rechizite scolare este sa fii elev intr-o clasa maghiara dar si sa nu ai absente. Daca aceasta patura se poate tine cumva in frau, sa nu absenteze e bine dar din pacate nu sunt multi care frecventeaza in mod continuu orele. Si programul cornul si laptele ar fi putut da roade dar corn de proasta calitate si cand lapte, cand alta mizerie este aruncata la gunoi deci nu-i mai tine la scoala. Dar fenomenul de a chiuli de la scoala din pacate s-a extins si la ceilalti elevi din patura sociala civilizata.

  View Comment
 6. Guvernul maghiar nu cumpara pe nimeni ! Ei stiu ca sunt marginalizati de guvernul raman ! Ajuta pe ai sai , ce nu face guvernul roman.

  View Comment
 7. Guvernul maghiar face ce vrea in Romania si in curand vor racola inclusiv romani pe care sa-i plateasca pentru a se declara maghiari !!De fapt deja sunt foarte multi romani care s-au declarat maghiari,doar pentru a obtine cetatenia maghiara !!In fiecare an Orban vine si face instructie la noi in tara,instiga la tot felul de magarii,iar SRI are grija de casele lui iohanis !!

  View Comment
 8. Először menjetek el a kedves oláh állam kormányához s kérdezzétek meg ők miért nem tesznek semmit ezen a téren is…

  View Comment
 9. Stefan Kovari | octombrie 25, 2018 at 10:49 |

  Nu e frumos din partea lor, pentru ca se stie ca romii sunt romani!

  View Comment
 10. szanto ioan | octombrie 25, 2018 at 17:05 |

  pe pariu ca dacă statul roman ar oferi 1000 de forint mai mult toti s-ar declara romani….

  View Comment
 11. Varga Szilárd Csaba | octombrie 26, 2018 at 02:22 |

  O singură întrebare banală! Oare câți dintre copii români au trecut la secția maghiară pentru “bursa” primită de la statul maghiar? După părerea mea este un drept omenesc ca minoritățile să învețe in limba maternă! Iată un nou articol benevol în privința conviețuirii pașnice între cetățeni! Mulțumim frumos!

  View Comment
 12. Ca de obicei, interpretați articolul după bunul plac. Faptele vorbesc de la sine. Rromii nu sunt minoritari maghiari. Rromii nu au dreptul la propria cultură, limbă? Ce spuneți?!

  View Comment
 13. Stiu caz concret in Oas (omul facind parte din conducerea localitatii in care domiciliaza) ca are si cetatenie maghiara si NU STIE NICI MACAR SA SALUTE in limba maghiara.Cind l-am intrebat de ce are nevoie si de cetatenia maghiara,mi-a raspuns ca “vreau sa ma duc la fatuca in SUA fara viza”.In rest NO COMMENT!!

  View Comment
 14. Lakatos Geza | octombrie 26, 2018 at 11:52 |

  Geza @ Stefan Kovari
  Testver rog frumos nu faci pe noi romani, noi santem mai Magyari decat Ungurii!
  csuda la tine ca primeste copilul meu un pic de forintii? Romani nu csuda ca io primesc un pic de ajutor social! Hát la 4 ani odata toate lumea iubeste pe noi apám! noi am pus la Ungaria pe Orbán Viktor miniszterelnök! noi am pus si la Romania pe PSD, tu Stefan Kovari mai bine halgas!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul Școlar Județean
Elev (14 ani) cu multiple plăgi tăiate la o școală din Satu Mare. Preluat de ambulanță

Închide