FOTOREPORTAJ. Sărbătoare în inima Țării Codrului. Tricolor, tradiție și credință


Codrenii din zona localității Valea Vinului s-au adunat cu mic cu mare pentru a sărbători împreună la Biserica Ortodoxă ”Sfântul Ioan Botezătorul” din centrul comunei.

Au fost prezenți peste o mie de credincioși, care au asistat la sfințirea unui monument închinat eroilor din cele două Războaie Mondiale, respectiv la sfințirea unor lucrări de refacere a lăcașului de cult.

Localnicii se pot lăuda că și-au pus amprenta pe aceste meleaguri de secole, atestarea documentară a localității Valea Vinului fiind de la anul 1399.

Mii de persoane la Liturghia Arhierească

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat astăzi Slujba de târnosire şi a săvârşit Sfânta liturghie la biserica din parohia Valea Vinului, Protopopiatul Satu Mare.

”Ne arătăm prețurirea față de părintele Ioan și față de Consiliul Parohial, dar și de credincioșii care au reușit să înnoiască și să îmodobească biserica lor, pe care o moștenesc de la moși și strămoși. Iar moștenierea primită trebuie să o prețuim, să o iubim și să o sporim, căci asta este lucrarea bisericii noastre și așa face prin păstorii ei sufletești”, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

Istoricul credinței pe aceste meleaguri

Înaintea bisericii actuale a mai existat o biserică de lemn pe movila din spatele actualei case parohiale, aceea având hramul „Cuvioasa Parascheva”. Actuala biserică a fost ridicată între anii 1856 – 1877 din cărămidă arsă pe loc și piatră adusă peste râul Someș iarna cu săniile de la Viile Orașului Nou. La început a fost acoperită cu șindrilă, iar la anul 1908 cu tablă. Prima sfințire s-a făcut la data de 11 septembrie 1881.

În anul 1916 biserica avea 3 clopote, din care 2 au fost luate de unguri și folosite în război. În anul 1924 deputatul Barbuș a donat bisericii un clopot care se folosește și azi.

În anul 1992, Pr. Ioan Bonea se îngrijeşte de refacerea turnului şi a acoperişului bisericii. În anul 2003 se ridică două pridvoare de la intrările în sfântul lăcaş, în 2005 se renovează exteriorul bisericii. În acest an au fost refăcute altarul, dar și alte lucrări interioare. Unul dintre sponsorii lucrărilor a fost Lebăda, motiv pentru care patronul Vasile Pașca a și primit o dimplomă de recunoștință.

Autoritățile județene, alături de localnici

P.S. Iustin Sigheteanul a ținut să le mulțumească oficialităților județene pentru faptul că sunt alături de oamenii locului în astfel de momente importante. Au participat deputatul de Țara Codrului, Octavian Petric, prefectul Darius Filip, primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, și primarul Careiului, Kovacs Eugen.

”Sentimentul patriotic există în zona Codrului. Astăzi, în Valea Vinului, localnicii se bucură de o dublă sărbătoare. Una creștinească, sărbătorind reînnoirea bisericii și lucrările pe care le-au făcut din forțe proprii. Iar a doua sărbătoare este festivalul << Pe Someș, pe lângă vale>>, aflat la prima ediție. Oameni minunați și multă lume la biserică, care arată credința acestor oameni din zona Codrului”, a spus deputatul Petric.1 Comment on "FOTOREPORTAJ. Sărbătoare în inima Țării Codrului. Tricolor, tradiție și credință"

  1. Ce de festivaluri! Cine le finanțează?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Ortodoxă
FOTOREPORTAJ. Comunitatea care și-a recâștigat Biserica. Credință vie în Țara Codrului

Închide