FOTO/VIDEO. Femei de serviciu spală mașina unui director de școală în Satu Mare


Imagini care ar putea fi considerate revoltătoare au intrat în posesia redacției PresaSM. Este vorba despre Colegiul Tehnic “UNIO-TRAIAN VUIA” din municipiul Satu Mare, acolo unde astăzi, în jurul orei 12.10, trei femei de serviciu au fost surprinse în timp ce curățau mașina aparținând directorului școlii, Vlaicu Popescu.

În imagini se vede cum cele trei femei curăță mașina nu doar în exterior, ci și în interior, în timp ce alte două persoane – cel mai probabil portarul și un alt angajat, asistă la întreaga scenă.

Reporterii PresaSM au încercat să ia legătura cu reprezentanții unității de învățământ. Contactată telefonic, directorul adjunct Ildiko Tarcza a lăsat, pur și simplu, telefonul din mână când a auzit despre ce este vorba. Secretarul școlii, Melania Fedorca, a preluat convorbirea, dar l-a luat pe ”NU ȘTIU” în brațe.

”Eu nu sunt portar să știu ce s-a întâmplat afară, nu știu a cui este mașina. O să vă contactăm noi, dacă ne lăsați un număr de telefon”, a spus, pe un ton sarcastic, secretarul Melania Fedorca. Cu toate că reporterii PresaSM i-au indicat clar culoarea și numărul de înmatriculare.

Într-un final, reporterii PresaSM au reușit să îl contacteze (și nu datorită secretarului Fedorca, care nu a mai dat vreun semn de viață) pe directorul Vlaicu Popescu, care a recunoscut că mașina îi aparține, după reporterii PresaSM i-au explicat că dețin toate informațiile în acest sens.

Oficialul a spus că a fost plecat din școală în acel interval orar, în localitatea Orașu Nou (totuși, cu ce s-a deplasat dacă mașina îi era în curte?!, n.red.) și nu știe nimic. Mai mult, a spus că el nu le-a dat dispoziție femeilor de serviciu să îi curețe mașina. În schimb, la începutul filmării se poate vedea că una dintre îngrijitoare închide ușa autoturismului, semn că puteau deține chei în acest sens. Care nu se puteau afla asupra lor în mod normal. Sau cineva le-a deschis mașina, probabil unul dintre cei doi bărbați din apropiere.

”Am vorbit cu cele trei doamne și au spus că au măturat în curte și, din greșeală, mi-ar fi murdărit mașina. Apoi, ca să nu le cert, s-au pus să o curețe. Nu sunt de acord cu așa ceva, eu îmi curăț mașina la spălătoria auto. Nu le-am cerut așa ceva”, a explicat Vlaicu Popescu.

Din imaginile video reiese clar că femeile de serviciu au făcut curat și în INTERIORUL mașinii. Interesant este faptul că mașina NU avea cum să se murdărească și în interior – dacă ar fi să analizăm explicația directorului Popescu.

Referitor la faptul că și-a parcat mașina fix în fața liceului, Vlaicu Popescu a precizat: ”Locul meu de parcare este în spatele școlii, dar îi las pe colegi să parcheze acolo și eu o las în fața școlii”.

Obligațiile personalului de curățenie 

Reamintim obligațiile personalului de curățenie, în conformitate cu legile Educației, potrivit documentelor-cadru: curățenia și întreținerea zilnică a tuturor spațiilor școlii; – curățenie zilnică : aerisit, măturat, curățire cu aspirator și spălat sectorul după fiecare pauză; – măturarea, aerisirea și ștergerea prafului, zilnic în clase; – se va menține, zilnic, curățenia în cancelarie; – pentru holuri și clase se vor folosi pentru curățenie substanțe corespunzătoare; – se va acorda atenție mare ștergerii prafului de pe tot mobilierul, calorifere, lămpi neon, întrerupătoare; – curățirea prafului dintre geamuri și pervaze, zilnic; – curățenie generală în clase, săptămânal sau ori de câte ori este necesar; – spălat mochete/ covoare; – menținerea curățeniei la grupurile sanitare; – igienizarea și menținerea în stare de funcționare echipamentelor de curățenie utilizate.

În ceea ce privește executarea unor alte sarcini date de conducerea unei instituții, acestea nu pot depăși scopul pentru care personalul a fost angajat.

PresaSM a încercat consultarea fișelor de post, dar acestea nu sunt publicate pe site-ul instituției de învățământ în cauză, asta  deși alte școli, într-un efort de transparență, au publicat astfel de documente pe site-urile lor.

Situația este complicată și de stare de alertă. Ordinul comun al ministerului Sănătății și al ministerului Educației prevede condiții speciale inclusiv pentru personalul auxiliar, din cauza epidemiei de Covid-19, cu o atenție deosebită pe care personalul de curățenie trebuie să o acorde propriei protecții, dar și dezinfectării obiectelor cu care elevii, cadrele didactice sau alt personal auxiliar intră în contact.2 Comments on "FOTO/VIDEO. Femei de serviciu spală mașina unui director de școală în Satu Mare"

  1. Amu ce vreti si voi so spele el… Nu se poate el e director

    View Comment
  2. Treiji maturatoare | iunie 12, 2020 at 17:49 |

    Na, da apoi nu-i bai! Ii bai ca nu aveau masca pa mecla! Domn derector, data viitoare sa le dati masca, vedeti si dumnevoastre ca ii mare mizerie in curtea scolii daca v-o mazgalitvmotoru de o trabuit sa-l spele si pan lontru. Ha, ce zaceti?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul Școlar Județean
PNL a pus în fruntea ISJ Satu Mare o profesoară de la o școală oarecare de la sat

Închide