FOTO/VIDEO. Greva de la Electrolux a intrat în a doua săptămână: “Nu cedăm!”

Greva de la Electrolux intră în cea de-a doua săptămână. Sindicaliștii și conducerea fabricii nu au reușit să ajungă la un compromis. Astfel, luni dimineață muncitorii și-au dat din nou întâlnire în fața întreprinderii. 

Angajații Electrolux au intrat în cea de-a doua săptămână de grevă, după ce sindicaliștii și conducerea de la Satu Mare nu au reușit să ajungă la un compromis. Salariații spun că sunt de neclintit atunci când vine vorba de acordarea celor doi lei în plus pe oră. Ei au strigat în cor “nu cedăm” atunci când liderii de sindicat au vorbit despre continuarea acțiunilor de protest.

“Noi, ceea ce am vrut, acei doi lei, nu cred că se poate mai jos,” a spus Sorin Faur legat de dialogul social cu conducerea fabricii. “Eu vă spun că are de unde să ne deie. Am adus tot felul de argumente. Unul dintre elemente importante este faptul că costul angajatului în costul aragazului este de 4%.”

Salariații au continuat să scandeze “Demisa” și “Rușine” de fiecare dată când sindicaliștii vorbeau despre conducerea fabricii.

Nu doar salariile îi nemulțumesc pe muncitorii Electrolux care au intrat în grevă. Ei s-au plâns și de condițiile de muncă acuzând “nepotisme”.

Mai mulți sindicaliști din țară au venit săptămâna trecută la Satu Mare și au participat la acțiunile de grevă. Ei au dorit să își arate solidaritatea față de salariații care stau în stradă și i-au încurajat să protesteze până când revendicările lor vor fi soluționate.

Mai mulți muncitori au spus că vor merge la ITM pentru a depune plângere. Ei spun că au fost angajați alți salariați în locul greviștilor. Unul dintre greviști a spus că a fost ajutat de un italian la încărcare.

“Toată lumea trebuie să fie unită. Aici se discută problemele. Și dacă sunt simple bârfe, trebuie verificate. Să veniți să ne spuneți ce se întâmplă în fabrică,” le-a transmis angajaților sindicaliștii.

Au fost repetate apeluri la unitate, din partea linderilor de sindicat, dar și din partea greviștilor, care i-au rugat pe ceilalți colegi să se alăture mișcării de protest.

Discuțiile de săptămâna trecută

Discuții s-au purtat și în jurul unui eventual marș de protest prin oraș, la care să participe nu doar angajații, cu și sătmărenii care sunt solidari cu aceștia. Sindicaliștii au spus că vor vedea dacă o astfel de acțiune este sau nu oportună.

O altă propunere, de inspirație franceză, a venit tot din partea liderilor de sindicate. După modelul “gilets jaunes” (vestele galbene n.red.), sindicaliștii au propus ca la Satu Mare să aibă loc mișcarea “vestelor albastre”, pentru că albastru este culoarea sindicatului Cartel Alfa. (albastru este și culoarea Electrolux n.red.)

La finalul săptămânii trecute, cei de la Electrolux au oferit un punct de vedere, la solicitarea PresaSM, cu privire la negocierea contractului colectiv de muncă.

1 Comment on "FOTO/VIDEO. Greva de la Electrolux a intrat în a doua săptămână: “Nu cedăm!”"

  1. Felicitări! ABOLIȚI SCLAVIA ÎN ROMÂNIA!!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
EXCLUSIVITATE. Poziția Electrolux cu privire la greva din Satu Mare: ”vom ajunge la o înțelegere finală”

Închide