Kereskenyi: ”Se încearcă blocarea construirii mall-ului NEPI”. Unii ”bagă strâmbe”

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a acuzat astăzi anumite cercuri de interese care ”bagă strâmbe” în proiectul construirii viitorului Shopping City al celor de la NEPI-Rockcastle. Edilul șef sătmărean s-a arătat convins că mall-ul se va deschide în luna decembrie a acestui an, în pofida tuturor încercărilor de blocare. Iar, în prezent, lucrările avansează foarte rapid.

Reamintim că în luna mai a acestui an Primăria Satu Mare a câștigat o primă bătălie din ”războiul” dus la Tribunalul Satu Mare, în procesul intentat de proprietarul unui teren din apropierea viitorului mall Shopping City, al celor de la New Europe Property Investments/Rockcastle.

Mai exact, o sătmăreancă a solicitat Tribunalului Satu Mare nici mai mult nici mai puțin decât suspendarea autorizației de construire a viitorului mall, eliberată de Primăria Satu Mare. Motivul: anumite sisteme i-ar afecta proprietatea. Doar că judecătorii Tribunalului Satu Mare nu au dat curs solicitării și nu au suspendat actul administrativ. Decizia a fost dată în 30 mai 2018 de judecătorii sătmăreni.

Procesul pe fond – privind anularea autorizației de construire – se derulează în continuare. Până atunci, lucrările de construire pot să continue fără nicio problemă de ordin juridic.

PresaSM a luat legătura cu unul dintre cei mai cunoscuți avocați din județul Satu Mare – Ciprian Ardelean, care a explicat cu exactitate care este situația juridică.

“În general, actele administrative emise de autoritățile publice, inclusiv autorizațiile de construcție și autorizațiile de funcționare pot fi contestate la instanțele de contencios administrativ, care sunt Tribunalele, de către “orice persoană interesată”. Acest lucru înseamnă că orice persoana care justifică în fața instanței un interes sau o vătămare poate ataca un astfel de act (care poate fi, așa cum am spus și o autorizatie) chiar dacă aparent nu îl vizează direct pe reclamant. Până la soluționarea cererilor și acțiunii în anularea actului supus judecății, partea interesată are posibilitatea de a cere Tribunalului suspendarea efectelor actului atacat, cerere care se judecă cu precădere. Din datele publice de pe Portalul Tribunalului Satu Mare putem trage concluzia că instanta în dosarul cu nr. 327/83/2018 a respins o astfel de cerere de suspendare. Analizând efectele acestei prime hotărâri asupra judecării fondului cauzei, această hotărâre, de respingere a suspendării efectelor actului, nu are relevanță în soluționarea cauzei pe fond, adică la anularea actului admnistrativ, însă de cele mai multe ori în practica s-a întâmplat ca interpretările instanței să fie similare sau sensibil apropiate atât pe fond cât și pe cererea de suspendare”, este opinia avocatului Ciprian Ardelean.

Fii primul care comentează! despre "Kereskenyi: ”Se încearcă blocarea construirii mall-ului NEPI”. Unii ”bagă strâmbe”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre NEPI
FOTOGALERIE. Mall-ul NEPI prinde contur! Deja s-au pus și pereții. Deschis în acest an

Închide