POLUARE în Satu Mare! Primul director de instituție care PROTESTEAZĂ public alături de SĂTMĂRENI

Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, se alătură nemulţumirilor manifestate de cetăţenii municipiului Satu Mare prin sesizările depuse la Instituţia Prefectului, la Primăria municipiului Satu Mare şi transmise Agenţiei pentru Protecţia Mediului respectiv postate pe site-uri de socializare, referitor la disconfortul manifestat prin mirosul din ce în ce mai greu de suportat şi care, după investigaţiile APM de până acum ar putea fi generat de activitatea pe care o desfăşurată societatea MAN RO SRL din municipiul Satu Mare.

MAN RO SRL deţine Autorizaţie de mediu din anul 2011, act de reglementare care prevede la capitolul II. Instalaţiile, măsurile şi condiţiile de protecţie a mediului pct.2 litera a) că:

,,Titularul activităţii trebuie să se asigure că toate operaţiunile de pe amplasament vor fi realizate în aşa manieră încât emisiile să nu determine deteriorarea sau perturbarea semnificativă a zonelor de locuit din afara limitelor amplasamentului,,şi punctual 3 litera a)

,,Titularul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a preveni sau minimiza emisiile de poluanţi în apă şi aer,,.

”Menţionez că până în anul 2015 nu am sesizat şi nu am fost sesizaţi cu privire la un eventual disconfort care să rezulte din activitatea acestui agent economic. Însă, în perioada iulie-august 2015 Agenţia pentru Protecţia Mediului s-a autosesizat ca urmare a disconfortului cauzat de mirosul greu de suportat constatat la nivelul municipiului Satu Mare, în zona Şoimoşeni. Ca urmare, în calitate de director executiv APM împreună cu comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Satu Mare, ne-am deplasat cu două ocazii în zona Şoimoşeni pentru a identifica sursa de poluare. Am constatat că sursa este societatea MAN RO SRL Satu Mare”, a declarat Elisabeta Bekessy.

Agenţia pentru Protecţia Mediului fiind o instituţie de reglementare, şi nu de control, a sesizat în scris organele competente în efectuarea controlului, respectiv Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Satu Mare.

Urmare a controlului, unitatea s-a angajat ca până la data 30.10.2015 să ia măsurile care se impun pentru eliminarea completă a mirosului, conform notificării MAN RO SRL înregistrată la APM la data de 25.08.2015.

În data de 21.10.2015 MAN RO SRL a notificat APM că a finalizat lucrările de retehnologizare în vederea eliminării complete a emisiilor şi implicit a disconfortului creat în zonă, prin montarea unei baterii de filtre cu apă pe evacuare.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare a solicitat prin adrese oficiale instituţiilor de control: Gărzii de Mediu şi Direcţiei de Sănătate Publică efectuarea controlului de specialitate şi transmiterea punctului de vedere la finalizarea lucrărilor de retehnologizare. Rezultatul controlului, consemnat în nota de constatare, a fost că unitatea s-a conformat cu cerinţele impuse de organele de control ca urmare va solicita revizuirea Autorizaţiei de mediu.

La ora actuală MAN RO SRL Satu Mare este în procedură de revizuire a autorizaţiei de mediu. În urma documentaţiei depuse în vederea revizuirii autorizaţiei de mediu, având în vedere faptul că disconfortul persistă şi la ora actuală aşa cum reiese şi din sesizările cetăţenilor, Agenţia pentru Protecţia Mediului a solicitat societăţii efectuarea de măsurători pentru a demonstra că disconfortul olfactiv nu provine de la sursele unităţii aşa cum susţin reprezentanţii unităţii, respectiv determinarea nivelului emisiilor de compuşi organic volatili rezultaţi din procesul de producţie şi precizarea tuturor poluanţilor emişi din procesul tehnologic.

”Având în vedere faptul că cetăţenii sesizează şi o altă sursă de poluare în zona Şoimoşeni aceasta fiind SAM MEAT INDUSTRY SRL (AVE IMPEX SRL), vom solicita autorităţilor de control verificarea şi a acestei unităţi economice. Agenţia pentru Protecţia Mediului vă asigură de transparenţă totală în activitatea pe care o desfăşoară, prin urmare, vă garantăm că reglementarea acestui obiectiv se va finaliza numai în condiţia în care sursa disconfortului va fi înlăturată de unitatea în cauză. Vom reveni cu noi informaţii legat de acest subiect prin mass media locală”, a mai precizat Elisabeta Bekessy.Fii primul care comentează! despre "POLUARE în Satu Mare! Primul director de instituție care PROTESTEAZĂ public alături de SĂTMĂRENI"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.