Primăria Agriș bate în retragere. Cea mai mare fermă de goji (România) se poate salva

FOTO: Emeric Kolbaszer și ministru Petre Daea

Cea mai mare fermă bio de fructe goji din Europa se poate salva, potrivit unui plan avansat de investitorul Emeric Kolbaszer și însușit inclusiv de primarul comunei Agriș, Zsuzsanna Marton. Reporterii PresaSM au contactat-o Zsuzsanna Marton, care a confirmat că este dispusă să pună în aplicare acest plan.

”Există o posibilitate de rezolvare a situației, conformă cu legislația în vigoare. Domnul Kolbaszer poate să achiziționeze pe raza comunei Agriș o suprafață de 11,5 hectare, pe care să o propună la schimb cu cele 11,5 hectare pe care se află plantația. Decizia trebuie aprobată de Consiliul Local, cu două-treimi”, a precizat Zsuzsanna Marton pentru PresaSM. 

Primarul comunei Agriș susține că Parohia Greco-Catolică Agriș nu ar fi intrat legal în proprietatea celor 11,5 hectare, pe care mai apoi le-a închiriat printr-un contract către fermierul Emeric Kolbaszer. Fermier care este, totuși, de bună-credință.

”Acea suprafață a fost restituită către Parohia Greco-Catolică fără nicio bază legală. Nu s-a emis titlu de proprietate, nu a fost pusă în posesie. Eu am moștenit această problemă și vreau să o pun în legalitate. Eu, ca și primar, trebuie să recuperez acea suprafață de pășune. Altfel, va veni Curtea de Conturi și îmi va imputa mie acea problemă. Eu trebuie să respect legea. Dar, dacă domnul Kolbaszer va propune un schimb de terenuri, aceasta este o soluție legală”, a mai spus Zsuzsanna Marton

Contactat telefonic de reporterii PresaSM, Emeric Kolbaszer susține că acest plan, privind schimbul de teren, a fost idee sa și că este dispus să o pună în aplicare. Dar cu o singură condiție: să se știe, în definitiv, cine este adevăratul proprietar. Parohia Greco-Catolică sau statul român, prin Primăria Agriș.

”Acest plan privind schimbul de terenuri a fost ideea mea, ca să mă asigur în cazul în care s-ar putea întâmpla ceva. Ar fi soluția cea mai bună. Dar acum nu știu cu cine să vorbesc. Cu Parohia Greco-Catolică, care se pare că va deschide un proces împotriva Primăriei Agriș sau cu statul român, prin Primăria Agriș. Eu sunt prins la mijloc. Acel contract pe care l-am semnat cu Parohia Greco-Catolică este pe 30 de ani. Eu am fost de bună-credință, dar investiția mea este periclitată de probleme care nu țin de persoana mea”, a spus Eric Kolbaszer.  


După şapte ani de muncă şi cheltuială, un fermier din judeţul Satu Mare trăieşte poate, cel mai cumplit coşmar! Deşi a realizat o performanţă catalogată drept premieră naţională, în primăvara acestui an, se vede nevoit să pună afacerea pe butuci. Chiriaş de bună credinţă pe terenul Bisericii Greco-Catolice din Ciuperceni, s-a trezit acum câteva zile cu o somaţie din partea primăriei comunei Agriş, prin care trebuie să părăsească terenul în termen de 30 de zile. Noul primar al comunei spune că, conform actelor, terenul pe care acum se poate vedea prima plantaţie Bio de Goji din ţară, pe o suprafaţă de 4 ha, trebuie adus la destinaţia iniţială de păşune, unde să pască animalele.

În aceste condiţii, primul şi unicul soi românesc de Goji, obţinut şi atestat pe plantaţia din Ciuperceni se va duce de râpă, la fel ca şi afacerea construită în ultimii ani. Emeric Kolbaszer a investit până acum peste 300.000 de euro în plantaţie. Toate veniturile familiei au fost cheltuite în acest proiect. Performanţele obţinute cu această plantă au fost excepţionale. Fructele sunt cele mai valoroase din lume, după relatările cercetătorilor. Rezultatul analizelor de laborator făcute în Germania au scos la iveală proprietăţi şi compuşi naturali cu valori de top.

Entuziasmat de reuşită, fermierul Kolbaszer a făcut un nou plan de afaceri, prin care să extindă atât plantaţia cât şi capacitatea de procesare. Împreună cu Institutul Agronomic din Cluj Napoca au pus pe picioare primul soi atestat în Romania. Institutul de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din acelaşi oraş în colaborare cu proprietarul plantaţiei au patentat un extract din fructul de Goji, pentru industria farmaceutică.

Toate aceste reuşite riscă să devină amintire, după ce în această primăvară, primăria comunei Agriş a refuzat emiterea adeverinţei pentru subvenţia de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Satu Mare, unde, până acum, Emeric Kolbaszer figura în evidenţe, şi de unde, până în acest an, acelaşi Emeric Kolbaszer a ridicat fără probleme subvenţiile, cu adeverinţa în cauză emisă de aceeaşi primărie.

Fără acest act, fermierul nu poate depune un proiect european, cu finanţare în valoare de 1.000.000 de euro. Primarul comunei Zsuzsanna Marton spune că în actele de punere în posesie ale terenului există multe ilegalităţi, iar suprafaţa pe care se află plantaţia este a primăriei. De asemenea, destinaţia terenului cu pricina nu poate fi alta conform legii, decât cea de păşune comunală.

Edilul comunei recunoaşte că anul trecut a semnat pentru adeverinţa A.P.I.A, dar că a fost o greşeală pe care şi-o asumă, pentru că abia după câteva luni a descoperit ilegalităţile din acte. În acest an,  primarul afirmă că nu mai poate fi vorba despre semnarea adeverinţei, întrucât ar fi nevoită să comită o ilegalitate.

În esenţă, lucrurile se pare că nu stau tocmai bine: Un chiriaş de bună credinţă, închiriază un teren plin de bălării, munceşte şi investeşte timp de şapte ani, pentru performanţă! Toată munca lui se duce de râpă! Ce vină are acest om? Cine, când şi cum va da socoteală pentru aceste inepţii?

Un material de Mircea MureșanFii primul care comentează! despre "Primăria Agriș bate în retragere. Cea mai mare fermă de goji (România) se poate salva"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre investiție
START UP AIR, proiectul care te ajută să îți transformi pasiunea în business

Închide