Protopop ortodox din județ vrea bisericile redeschise. Mesaj critic către autorități


Protopopul ortodox de Oaș, Marcel Malanca, le solicită autorităților să redeschidă lăcașurile de cult, opinând că măsura de a le ține închise nu ar fi logice. Cel puțin – potrivit reprezentantului Protopopiatului Oaș – dacă ar fi să se facă o comparație cu magazinele sau autobuzele aglomerate, care reprezintă un pericol la fel de mare.

Protopopul Marcela Malanca îl critică – în special – pe subsecretarul de stat Raed Arafat – șef al Departamentului pentru Situații de Urgență – pe care îl acuză de imixtiuni în viața bisericii. Totuși, acesta susține că îl respectă pe Raed Arafat pentru profesionalismul său în zona medicinii, dar îl invită să nu se mai pronunțe asupra ”vieții duhovnicești”.

Redăm mai jos o parte din mesajul protopopului de Oaș:

”NU! d-le Arafat, nu mai pot tolera să vă aud cum explicați românilor modalitatea în care trebuie să-și organizeze viața duhovnicească, cum întrețineți această angoasă și vădită nemulțumire care există în sufletul milioanelor de creștini, ajunși deja la capătul răbdării, după două luni de silnicie psihică, cărora ar trebui să le oferiți soluții, NU interdicții! NU! d-le Arafat, nu aveți autoritatea necesară (NU ați avut-o nici până acum) să vă mai pronunțați privind deschiderea sau închiderea bisericilor. NU cred să vă fi acordat cineva puterea de a ”încuia”. (…)

NU! d-le Arafat, NU pot și NU cred că e corect să vă adresați creștinilor privind viața liturgică și spirituală. Aveți cu totul altă funcție, altă calitate, aveți alte atribuții, alte sarcini. (…) NU! d-le Arafat, NU consider a fi lipsă de respect, dimpotrivă, apreciez dedicarea și profesionalismul d-voastră. Dar tocmai pentru a-mi păstra stima și aprecierea, NU vă rog, vă solicit respectuos să găsiți alte formule și alte variante să dați explicații poporului privind interdicțiile. (…)

NU! d-le Arafat, NU instig. Îi rog pe toți să aibă răbdare, să aibă credință, să aibă discernământ. (…) Spuneați că biserica ”reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”. Păi… am o nedumerire: persoanele vulnerabile nu merg și la saloanele de întreținere, în magazinele burdușite de clienți sau cu autobuzul? Hm…?! Nu trebuie să explicați. NU aștept răspuns. Să avem răbdare! DA…”

Ce spune Raed Arafat

Bisericile vor rămâne închise și după data de 15 mai, a spus Raed Arafat. Șeful DSU a precizat că înțelege că este vorba despre un subiect important pentru toți credincioșii, dar lăcașele de cult reprezintă o zonă frecventată cu preponderență de persoanele vârstnice, care sunt cele mai vulnerabile în fața infecțiilor cu noul coronavirus. 

Lăcașele de cult nu se vor deschide după primul val de relaxare, a spus Raed Arafat într-o intervenție la Antena 3.

“Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai. Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.6 Comments on "Protopop ortodox din județ vrea bisericile redeschise. Mesaj critic către autorități"

 1. cei domnu popa, e goala pusculita? eu cred ca asta e problema ,nu sufletul oamenilor!

  View Comment
 2. grea raspundere va asumati Parinte….

  View Comment
 3. Profesor | mai 9, 2020 at 00:09 |

  Are dreptate! Bisericile trebuie deschise, vine vremea bună iar slujbele se pot face si afară. Înăuntru trebuie respectate aceleași reguli ca în orice spațiu închis, distanță 1,5 m, mască și mănuși.

  View Comment
 4. Sunt popi care nu si-au platit ratele la Mercedes-uri de 2 luni si voua va arde de carantina!

  View Comment
 5. Nu mai au bani popii?
  Numai baniii îi intereseaza, sănătatea oamenilor nu?

  View Comment
 6. Muritor | mai 9, 2020 at 19:35 |

  Vreau să-i aduc la cunoștință lui “Balanca” ca Isus a mers din casa în casa sa propovăduiască evanghelia, nu a așteptat sa vina cineva la el. Atât vreau să-l întreba câte persoane infectate din Tara Oasului a cautat să-i vindece sufletește???

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Ortodoxă, coronavirus Satu Mare
Veștile bune continuă! Niciun caz nou de COVID în județul Satu Mare în ultimele două zile

Închide