Vânătorii, răspunzători pentru pagubele produse în agricultură de animalele sălbatice

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, modificarea proiectului de lege care aduce schimbări semnificative în Legea vânătorii. Printre inițiatorii și elaboratorii proiectului se află și deputatul sătmărean Magyar Lóránd.

Legea, care prevede și compensarea daunelor cauzate de urși și mistreți, a fost votată de 252 de reprezentanți.

Legea prevede ca în cazul vătămării corporale sau deceselor cauzate de atacuri ale animalelor sălbatice compensările trebuie emise de Ministerul Mediului. Aceste compensări trebuie să acopere integral costurile recuperării sau înmormântării, mai mult, pe timpul inaptitudinii de lucru, venitul pierdut trebuie completat tot de către minister.

S-a clarificat și situația – tot mai des întâlnită în ultima vreme – a morții urșilor în urma unor accidente rutiere. În cazul în care nu au fost marcată cu semne posibila prezență a animalelor sălbatice, compensările trebuie emise de administrația drumurilor.

Noua lege a vânătorii prevede faptul ca, pe viitor, prevenirea pagubelor produse de fauna sălbatică va intra în atribuțiile asociațiilor de vânători și nu în cele ale lucrătorilor agricoli care, pentru prevenirea dezastrului, au adoptat diferite metode preventive.

„Modificările adoptate favorizează compensarea fermierilor păgubiți de animale sălbatice. În conformitate cu noua lege, responsabilitățile fermierilor se diminuează în mod semnificativ. Nu vor mai avea obligația de a-și apăra bunurile cu garduri, mai mult, de acum încolo, vor avea doar două obligații în acest sens: finalizarea lucrărilor de recoltare până pe data de 15 decembrie, respectiv anunțarea asociațiilor de vânători în cazul în care sunt sesizați animale sălbatice în jurul fermelor.” – a declarat Magyar Lóránd.

Fii primul care comentează! despre "Vânătorii, răspunzători pentru pagubele produse în agricultură de animalele sălbatice"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Asociația Vânătorilor și Pescarilor
Sătmărean atacat și rănit de un urs. Dus de urgență la Spital

Închide