VIDEO. Decizie în cazul elevei (11 ani) tunse: pedeapsă considerată dură pentru dirigintă

Decizie finală în cazul dirigintei acuzate că ar fi ”încurajat” o minoră să se tundă în fața întregii clase, la Lcoala Generală ”Vasile Lucaciu” din municipiul Carei. Potrivit surselor PresaSM, Consiliul de Administrație al unității de învățământ a decis reducerea salariului profesoarei de istorie cu 10% timp de trei luni. Mai mult, chiar la inițiativa profesoarei, aceasta nu va mai fi dirigintă.

Consiliul de Administrație este format din director, profesori, reprezentanții sindicatului și părinți. Este interesant faptul că, în prealabil, Comisia de anchetă, compusă din foști directori și profesori, i-au doar o mustrare scrisă dirigintei, au mai aflat reporterii PresaSM.

Decizia ar fi nemulțumit o partea a profesorilor, fiind considerată prea dură. Pe de altă parte, se pare că reprezentanții părinților ar fi fost cei mai vehemenți în impunerea acestei sancțiuni, cu valoare de precedent.

Diriginta Nicoletei nu a dorit să facă nicio precizare pentru presă.


Reamintim faptul că Nicoleta, o fetiță de 11 ani, a rămas fără podoaba capilară. Fetița povestește că profesoara a venit “tulburată” la oră și cu foarfeca adusă de-acasă în geantă. I-ar fi trântit foarfeca pe masă, iar micuța ar fi înțeles că ar trebui să își taie din păr. A început timid cu o șuviță, dar a ezitat. Atunci, o colegă s-a anunțat că știe ea să taie părul.

“După-masă, la ultima oră, a intrat în clasă foarte tulburată,” povestește eleva. Cu forfeca pusă pe masă, diriginta i-a spus să facă ce vrea cu ea. “Eu credeam că se referă să-mi tai părul. Am apucat să-mi tai din păr un pic și o colegă de-a mea a spus că ea știe să tundă și doamna dirigintă a spus că o lasă pe ea. <<“Atunci hai fă tu așa!>>.

După incidentul care a avut loc în fața tuturor elevilor din clasă, pentru finalizarea „frezei”, cadrul didactic le-a trimis pe fete spatele clasei și și-a continuat ora de istorie.

“În oră, ea a predat lecția și pe noi ne-a dus în spatele clasei. Ne-a pus pe un scaun să mă tundă,” spune Nicoleta.

Dar coaforul ad-hoc n-a încetat nici după finalizarea orei, spune eleva. Cu părul ciuntit, singura remarcă venită din partea profesoarei a fost că nu-i nimic, părul “crește la loc”.

Mama fetei spune că ea a fost cea care, la rugămintele fetiței, a dus-o la coafor pentru ca să-și vopsească părul. Dar nu a fost contactată de cadrul didactic cu privire la faptul că părul fetei ar fi “dranjat-o” pe aceasta.

Nici în ziua în care fetița i s-a întors supărată de la școală, părinții nu au fost informați despre incident, nici de diriginte, dar nici de conducerea școlii. Și asta chiar dacă, potrivit Regulamentului de Ordine Interioară, astfel de probleme se discută cu părinții și nu cu copiii minori. Mama a aflat despre ce i s-a întâmplat Nicoletei de la o prietenă, care avea fetița în aceeași clasă.

“Nici la Nicoleta, nici mie nu mi-au zis nimic. Nici la unul din familie nu i-au zis nimic. Că nu-i bine așa. Să facem ceva cu părul fetiței. Nu ne-a zis nimeni nimic,” povestește mama Nicoletei întrebată despre regulamentul de ordine interioară.

Fetița a ajuns acasă cu capișonul în cap pentru că părul era ciuntit, inclusiv bretonul. Sunată, diriginta a recunoscut că a greșit, dar nu și-a cerut scuze, nici de la părinți, nici de la eleva umilită în fața clasei.

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul Scolar Judetean
FOTO. Comuna șvăbească, model în județ. Parc de biciclete pentru zeci de elevi

Închide