VIDEO. Mica Germanie din județul Satu Mare. Cum s-a dezvoltat o comună într-un mic paradis

Reţele de canalizare şi apă potabilă, drumuri asfaltate şi o sală de sport cu 180 de locuri. Sunt câteva dintre investiţiile făcute cu bani europeni în comuna Petreşti. Localitatea cu 1.300 de oameni, majoritatea şvabi, se laudă cu facilităţi la care unele oraşe poate doar visează. Nu a fost însă uşor.

Proiecte de 7 milioane de euro

Autorităţile au amenajat pe 12 hectare şi un parc industrial. Bani europeni au fost investiţi şi pentru distracţia localnicilor. Edilii au realizat din fonduri europene inclusiv o sală de bowling unde localnicii pot să se relaxeze. Și toate acestea cu șapte milioane de euro.

”Acum 10-15 ani, ne-am dat seama că din surse proprii nu prea avem ce să facem multe şi frumoase în comuna noastră şi ne-am axat pe proiecte de finanţare europene. În jur de 7 milioane de euro, deci o sumă destul de mare”, a spus primarul comunei Petrești, Csaba Karadi.

Bani, dar și gratuități pentru investitori

Otto Gheorghe Marchiș, fostul primar al comunei Petrești, actualmente viceprimar, susține că pe lângă înființarea parcului industrial s-au mai luat o serie de măsuri mai mult decât interesante pentru potențialii investitori.

”Nu se plăteşte impozit pe teren, pe construcţie, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construcţie, plus ca în zona exista forţă de muncă calificată”, a declarat viceprimarul Otto Gheorghe Marchiș.

Uriaș declin demografic

Surse din cadrul Primăriei Petrești au declarat pentru PresaSM că localitatea se confruntă cu un declin demografic major. Viceprimarul Otto Gheorghe Marchiș a declarat pentru PresaSM că dacă la nivelul anului 1990 în comună au fost 3.200 de suflete, în prezent mai există doar vreo o mie de localnici. Iar la cum arată lucrurile în prezent, situația nu pare să se îmbunătățească în viitorul apropiat. Chiar dimpotrivă.

Cu toate că edilii au asigurat condiții de trai mai mult decât bune, Petreștiul fiind o comună model la nivelul județului Satu Mare. Mica Germanie din inima Sătmarului este denumirea dată de oameni.

Un videoreportaj concludent

Reamintim că jurnaliștii de la Digi24 susțin că localitatea arată ca un oraş cochet, are o şcoală modernă, cămin de bătrâni şi zonă de agrement.

Fii primul care comentează! despre "VIDEO. Mica Germanie din județul Satu Mare. Cum s-a dezvoltat o comună într-un mic paradis"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Județul Satu Mare
FOTO. Muzeul iluziilor optice a ajuns în municipiul Satu Mare. PROGRAM complet

Închide