VIDEO. Un pui de urs șchiop, împușcat, chiar dacă nu era agresiv

Un pui de urs a fost împușcat la Predeal. Animalul trăia de doi ani în zonă, nu atacase pe nimeni și de altfel, era și șchiop de un picior. Puiul de urs a fost împușcat în văzul a zeci de turiști, cu acordul Ministerului Mediului, pe motiv că „se obișnuise cu oamenii și nu mai putea fi relocat”, titrează Digi24.

Întregul incident a readus în discuție problemele legate de mediu, inclusiv modul în care România își apără biodiversitatea, dar și felul în care este aplicată legislația care vine să protejeze animalele. Nu este pentru prima dată când un astfel de incident provoacă nemulțumiri la nivel public, iar ONG-urile care activează în domeniu atrag atenția asupra faptului că în alte țări care se confruntă cu probleme similare au fost găsite soluții pentru protejarea animalelor.

Proprietara pensiunii în apropierea căreia se afla puiul de urs a precizat că animalul stă în zonă de cel puțin doi ani, s-a obișnuit în zonă, primea de mâncare inclusiv de la turiști, era speriat de oameni și nu a fost niciodată agresiv.

“Nu, noi nu am anunțat, doar că turiștii, în momentul în care văd un urs pe stradă probabil sunau la 112 și atunci se alertau autoritățile. Noi nu am sunat niciodată. Nu ne era frică pentru că el era ca și un câine al casei. Venea, mânca din locul în care mâncau și câinii și nu a fost agresiv, nu am avut motive să ne speriem sau îngrijorăm în momentul în care apărea. El a ieșit din curte de la noi, a trecut peste stradă, se duce în locul în care știa că găsește mâncare și vânătorul a venit și a avertizat lumea să intre din stradă pentru că ursul e periculos. El s-a retras către pădure și apoi nu am mai văzut ce s-a întâmplat”, a spus proprietara pensiunii în apropierea căreia se afla puiul de urs, potrivit Digi24.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Mediului spune, însă, că deși împușcarea animalului este ultima soluție, mutarea lui nu ar fi rezolvat problema pentru că „mutăm problema în altă parte”. El a mai spus că autoritățile cunoșteau situația ursului de la Predeal și că exista un „ordin de recoltare” pentru acest animal.

Cristina Lapiș, președinta Asociației Milioane de Prieteni care se ocupă de problema acestor animale, spune că ONG-ul pe care îl conduce s-a oferit să preia animalul anterior. Ea mai spune că oamenii nu sesizează autoritățile tocmai pentru că se ajunge la situația în care animalele să fie împușcate.

“Acest urs, dacă umblă de doi ani, trebuia capturat, microcipat, dus în altă parte, văzut dacă chiar mai coboară, așa cum fac alte țări – Norvegia, Canada, care se confruntă cu această situație și care nu împușcă puii de urs numai așa și în intravilan, adică aproape de oameni”, spune Cristina Lapiș de la Asociația Milioane de Prieteni.

2 Comments on "VIDEO. Un pui de urs șchiop, împușcat, chiar dacă nu era agresiv"

  1. Trebuia recoltat pentru ceva ministru….nu degeaba l-au împușcat în văzul lumii….

    View Comment
  2. Janika Gitta | iunie 30, 2020 at 18:44 |

    Cum sa împuști un animal nevinovat. Nesimțire curat. sau mai sălbatic decât săracul urs

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre ministerul mediului
VIDEO. Satu Mare, campion la tăieri ilegale. Dezvăluiri de la cel mai înalt nivel

Închide