Avertismentul transportatorilor: Toți șoferii vor plăti mai mult pentru RCA

ARHIVA

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Autorității de Supraveghere Financiare (ASF) să nu modifice Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Transportatorii spun că altfel, toți șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar. Asta în condițiile în care industria are profituri de peste 400 de milioane de lei.

UNTRR avertizează că o eventuală modificare a legii RCA va duce la scumpirea polițelor pentru toți cei peste opt milioane de deținători de autovehicule, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice.

“Se vor recrea condițiile dezechilibrelor grave în piața RCA și tarifele vor crește accentuat pentru toți deținătorii celor 8,2 milioane de vehicule din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice”, atenționează transportatorii.

Ce modificările care ar putea duce la creșterea tarifelor

Cele mai importante modificări propuse prin proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.132/2017 urmăresc:

  • abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă (în acest moment plafonate la 25%)
  • eliminarea obligației ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă
  • eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat.

Transportatorii mai spun și că modificarea legii va face posibilă creșterea de prețuri, fără nicio altă justificare.

Iar Uniunea amintește și de amenzile date de Consiliul Concurenței atunci când vorbim de polițe RCA.

“În ceea ce privește concurența din piața RCA, practica precedentă a demonstrat că în lipsa unor reglementări stricte, companiile de asigurări s-au înțeles asupra prețurilor, situație sancționată de Consiliul Concurenței cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor RCA. În acest sens, UNTRR solicită Consiliului Concurenței publicarea raportului final, pentru ca ASF să argumenteze în fața Comisiei Europene prevederile legale actuale și ca toți asigurații RCA din România să înceapă demersurile de recuperare a sumelor percepute în plus ca urmare a înțelegerilor neconcurențiale”, se mai arată în solicitarea transportatorilor.Fii primul care comentează! despre "Avertismentul transportatorilor: Toți șoferii vor plăti mai mult pentru RCA"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre RCA, șoferi
Codul Rutier se modifică. Noile prevederi intră în vigoare pe 12 octombrie

Închide