DERANJEAZĂ?! O carte despre moții și șvabii din Sătmar, fără finanțare de la Consiliul Județean

O carte despre istoria moților și șvabilor din județul Satu Mare nu a primit finanțare pentru a fi publicată din partea Consiliului Județean Satu Mare. În schimb, au primit anumite fundații a căror activitate nu se poate compara sub aspect calitativ cu studiul realizat de Răzvan Roșu. Nimeni altul decât un tânăr doctorand al Universităţii Babeş Bolyai și al Academiei de Ştiinţe din Viena.

O carte scrisă de un antropolog recunoscut pe plan internațional, cu studii de necontestat, despre viața moților și a șvabilor din județul Satu Mare.

“Îmi este mie ruşine, de ruşinea lor. De ani de zile se finanţează tot felul de proiecte şi evenimente de o calitate îndoielnică, fără un impact real asupra unei vieţii culturale în adevăratul sens al cuvântului. Acum când vin şi propun ceva cu adevărat valoros, cel puţin din punct de vedere al moştenirii culturale a Sătmarului (puteţi să-i spuneţi şi cultural heritage,) nu primesc finanţare. Înainte banii se acordau exclusiv pe criterii politice, acuma s-a dorit transparenţă, dar cu siguranţă în continuare, cel puţin parţial, există fel şi fel de afinităţi. Rezultatele vorbesc de la sine. Poate cu ocazia aceasta am reuşit să dau răspuns întrebării: de ce tinerii nu se întorc în Satu Mare. Ţin să menţionez că nu există în acest oraş o dezbatere reală asupra eficienţei actului cultural. În Satu Mare funcţioneată o scară de valori paralelă, grupări care au impus un monopol.”, a spus Răzvan Roşu, pentru PresaSM.ro.

Ajunge să ne uităm la componența comisiei pentru a avea anumite semne de întrebare. Președintele este Alexandru Kereskenyi, consilierii Beniamin Urs, Nicolae Bura, Alexandru Horvat, respectiv trei angajaţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare.

Întrebare de logică elementară: Cum pot acești consilieri, fără studii în antropologie, să stabilească importanța unei cărți scrise de un specialist recunoscut despre istoria a zeci de mii de sătmăreni?!


Nota redacției: Încercăm să ne abținem de la orice comentariu care ar putea fi interpretat într-o notă șovină. Cu toate că am participat incognito la manifestări dubioase dedicate Trianonului în municipiul Satu Mare, la care un membru al comisiei a luat cuvântul și a avut o poziție cel puțin interesantă față de anumite prevederi din Constituția României. Avem fotografii și înregistrări în acest sens. Sperăm să ne înșelăm și totul să nu fie decât o coincidență nefericită. Poate conducerea Consiliului Județean va face lumină în acest caz. 


locuri de munca satu mare

Fii primul care comentează! despre "DERANJEAZĂ?! O carte despre moții și șvabii din Sătmar, fără finanțare de la Consiliul Județean"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Județean Satu Mare
Sătmarul de Ev Mediu. Fruntași naționali la drumuri de pământ

Închide