FĂRĂ PRECEDENT. Lucrările la Centrul Nou, la un pas de blocare. Se pierd milioane de euro


Reprezentanții Ordinului Arhitecților din România (OAR) au cerut Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și Direcției Județene de Cultură Satu Mare să declare întregul Centru Nou al municipiului Satu Mare drept ”bun de patrimoniu”. Dacă acest lucru se va întâmpla – și este foarte aproape să se producă, potrivit informațiilor PresaSM, lucrările de reabilitare a Pieței 25 Octombrie se vor bloca. Ceea ce înseamnă că Primăria Satu Mare riscă să piardă proiectul, respectiv suma de 33,363,982.92 lei (6,8 milioane de euro)!

PresaSM vă prezintă informații în premieră

Reporterii PresaSM au aflat că anumite persoane din municipiul Satu Mare au sesizat Ordinul Arhitecților din România care, mai departe, a sesizat Comisia Națională a Monumentelor Istorice în data de 17 februarie 2021, solicitând – nici mai mult nici mai puțin – declararea ”Ansamblului Urban Civic Satu Mare” drept ”bun de patrimoniu”. Ne referim aici la tot ce este în Piața 25 Octombrie. De la mobilierul urban sau Casa de Cultură a Sindicatelor, până la Palatul Administrativ, Magazinul Someșul sau chiar blocurile din jur.

Potrivit informațiilor PresaSM, Comisia Națională a Monumentelor Istorice urmează să emită – până în data de 22 februarie – o rezoluție, care va fi transmisă către Direcția Județeană de Cultură Satu Mare. Instituție care ar putea clasa întregul Centru Nou al municipiului Satu Mare drept monument istoric/bun de patrimoniu.

Reporterii PresaSM au aflat că astăzi a avut loc, la București, o întâlnire între directorul Direcției Județene de Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în urma căreia s-a decis să se facă o mediere între reprezentanții Primăriei Satu Mare și cei ai Ordinului Arhitecților din România, prin care să se ajungă la o înțelegere amiabilă.

Ce vrea Ordinul Arhitecților din România

Ordinul Arhitecților din România a transmis o scrisoare deschisă către toate autoritățile competente din domeniul culturii, arhitecturii, restaurării și conservării, precum și cele administrative de resort, atât din România cât și din Uniunea Europeană.

OAR susține că statutul Centrului Nou Satu Mare este încă neclarificat, dar dacă nu va fi declarat bun de patrimoniu, aceștia susțin că se va distruge unicul complex brutalist al României, operă a arhitectului Nicolae Porumbescu.

”Brutalismul nu e un stil comunist, așa cum se vehiculează în anumite cercuri, brutalismul este de sorginte capitalistă. Brutalismul nu e nici preferatul stil al lui Ceaușescu, el a preferat eclectismul monumental. Acest complex face parte din istoria arhitecturii românești, pot afirma că este, chiar dacă – încă – este nedeclarat, un patrimoniu UNESCO”, susțin cei de la OAR.

DUBIOS: de ce se reacționează tocmai acum?!

Se ridică un foarte mare semn de întrebare: de ce se reacționează atât de vehement tocmai acum, în condițiile în care proiectul este în dezbatere publică din 2018! Proiectul a fost prezentat conducerii Directiei Județene pentru Cultură Satu Mare și a fost prezentat public pe parcursul avizării și aprobării. A parcurs toate etapele legale de avizare, fără dubiu.

Hotărârile aprobate de Consiliul Local au fost verificate de Instituția Prefectului, dar nu s-a formulat nicio obiecție. Mai mult, proiectul are toate avizele și acordurile și trebuie precizat că Piața 25 Octombrie nu se află într-o zonă de protecție a monumentelor.

Contractul de finanțare europeană a fost semnat în 01.08.2019. Autorizația de construire a fost emisă în aprilie 2020. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 21.10.2020. Și toate acestea s-au făcut la vedere, existând zeci de articole în mass media locală și națională.

Și atunci se naște o uriașă întrebare: de ce se încearcă blocarea lucrărilor tocmai acum?!

Blocarea proiectului ar însemna un dezastru pentru Satu Mare

Eventuale piedici care ar duce la oprirea proiectului și pierderea finanțării europene ar fi un dezastru: s-ar pierd 6,8 milioane de euro! Pe cale de consecință, potrivit informațiilor PresaSM, Primăria Satu Mare se va îndrepta împotriva celor vinovați, solicitând daune.

Ca să înțeleagă toți impactul blocării acestui proiect, o stopare a lucrărilor ar atrage o procedură de corecție financiară din partea Uniunii Europene. Într-un caz similar, pe un proiect european derulat de Apaserv Satu Mare (caz prezentat de PresaSM – DETALII AICI) OLAF și Uniunea Europeană s-au îndreptat împotriva persoanelor găsite vinovate, nu a instituțiilor și companiilor implicate.

”Proiectul implementat de Primăria Satu Mare nu distruge opera arhitectului Nicolae Porumbescu, în fapt este o adaptare la nevoile secolului nostru, la cerințele sătmărenilor. Lucrările au demarat în octombrie 2020 și se află într-o stare avansată. Oprirea lucrărilor ar lăsa Piața 25 Octombrie într-o situație dezolantă, nedemnă pentru orașul nostru, iar cei care vor lua o asemenea decizie trebuie să își asume și consecințele. De aceea îndemnăm îi la responsabilitate pe toți cei implicati”, susțin reprezentanții Primăriei Satu Mare.

Cum rămâne cu voința celor 100.000 de sătmăreni?!

Proiectul este așteptat de sătmăreni de 30 de ani. În percepția sătmărenilor, dar și a specialiștilor din domeniul urbanismului, Piata 25 Octombrie nu este centrul civic al municipiului Satu Mare. Centrul orașului este Piața Libertății și zonele adiacente.

Imaginea de acum 35 de ani a Pieței 25 Octombrie, cu fântâna arteziană încă funcțională la acea dată, nu mai există de ani buni. Piața a pornit spre drumul degradării și a ajuns într-o stare deplorabilă de mai mult de un deceniu. În toți acești ani s-a putut remarca prezența umană redusă în piață, într-o zi obișnuită, fără evenimente. Fântâna arteziană, jardinierele gândite ca locuri de odihnă sau ca loc de adunare a unor grupuri, au fost nefolosite încă de la început.

În perioada de pregătire a proiectului, proiectanții și arhitecții au studiat fenomenul atât la fața locului cât și prin căutarea unor fotografii și cărți poștale cu Piața 25 Octombrie. Merită de observat că oamenii își aleg ori trasee alternative, ori se ascund sub culoarul de trecere de sub blocurile de locuințe din partea vestică, de unde nu se percep deloc clădirile care definesc piața.

”Este vital să atragem oamenii în piață, este vital să creem spații care să devină și puncte de interes, este vital să oferim trasee adecvate și sigure pentru circulatia pietonală și velo. Atât proiectanții și arhitecții, dar și constructorul, au constatat că materialele din Piața 25 Octombrie erau într-o stare avansată de degradare, neputând fi restaurate. Reabilitarea pieței a presupus oricum înlocuirea rețelelor utilitare, care oricum ar fi însemnat distrugerea vechiului pavaj”, susțin reprezentanții Primăriei Satu Mare.7 Comments on "FĂRĂ PRECEDENT. Lucrările la Centrul Nou, la un pas de blocare. Se pierd milioane de euro"

 1. Culic Mugurel | februarie 19, 2021 at 17:11 |

  Articol părtinitor.Cum va arăta acum piața numai cu beton.Fără pomi ,fără bancute,fără
  lampadare.Se putea face o reabilitare totală a zonei,păstrând blocurile de marmură și de granit.Ceea ce se face acolo este o porcărie.

  View Comment
 2. Szalma Jack | februarie 19, 2021 at 19:00 |

  OAR sa-si vada de treaba cu “brutalul” lor cu tot ! E cel mai nashpa centru de municipiu resedinta de judet din cate am vazut,iar aceste cladiri de beton nu sunt nici pe departe o capodopera arhitectonica,mai degraba ar semana cu niste silozori de cereale !Reabilitarea este foarte necesara,pentru ca ajunsese ca dupa bombardament piata centrala !

  View Comment
 3. Dle Culic Mugurel nu dezinforma. In centrul nou nu s-a taiat si nu se va taia niciun copac. Se schimba betonul deteriorat cu alt beton. Atat. Sau esti un bosorog comunist din blocurile vecine pe care deranjeaza, ca zona va reveni la viata?

  View Comment
 4. Un Satmarean | februarie 20, 2021 at 09:00 |

  @Culic Mugurel Ai vazut macar proiectul? Sau comentezi aiurea? Vor fi pomi vor fi bancute va fi si fantana si si pista de biciclete. Acum poti sa zici ca de ce nu fac totul din aur… Daca chiar te preocupa uitate aici: http://www.satu-mare.ro/stiri/zona-centrala-a-municipiului-se-modernizeaza-in-totalitate-cu-fonduri-europene

  View Comment
 5. @CulicMgurel, lucrarea nu este terminată, dar cum a arătat înainte acela se definește ca rușinea municipiului. Interesant că la Sibiu, Cluj Napoca, Oradea, Timișoara, București s-a dat voie la reabilitare și uite că e o plăcere să te plimbi în aceste orașe. Aici e parcă in Cuba. Și noi sătmărenii merităm un oraș plăcut.

  View Comment
 6. @ foriș Nu compara Zona centrală a orașelor mentionate cu zona noastră centrală . Te faci de râs,cel puțin în fața celor care au văzut (și văd )cum au evoluat lucrările de modernizare, mai ales la cele din Transilvania. Fii sigur ca nu o să fie ca și în Cuba, dar nici departe….

  View Comment
 7. Pentru acest proiect dezastruos o vină foarte mare o are și comisia de urbanism ce l-a aprobat în consiliul local. Orașul betoanelor!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Centrul Nou, Primăria Satu Mare
PNL a stabilit cei doi viceprimari ai municipiului Satu Mare. USR a spus pas

Închide