FOTOGALERIE. A căzut grindină în județul Satu Mare. Temperaturile au scăzut sub media lunii

Grindină în județul Satu Mare. Totul s-a întâmplat astăzi, în jurul orei 19.20, în zona municipiului Carei. Au căzut bucăți de gheață de mici dimensiuni, dar fără să producă distrugeri. De asemenea, temperatura a scăzut mult sub media valorică a acestei perioade.

”Noroc că nu a fost de mai mari dimensiuni să provoace ceva distrugeri. Aceste imagini au fost realizate în comuna Andrid, în jurul orei 19.20”, a declarat un cititor al PresaSM. 

Conducerea Consiliului Județean Satu Mare nu este în stare să ducă până la capăt o licitație prin care să se realizeze sistemul antigrindină, care ar trebui să ofere protecție atât culturilor agricole, cât și zonelor urbane. Investiția se ridică la aproape 2 milioane de euro, dar licitația a fost deja anulată de două ori, fiind reluată a treia oară.

Concret, în județul Satu Mare este vorba despre înființarea a 40 de puncte de lansare a unor rachete anti-grindină.

Cum ar trebui să funcționeze acest sistem

Generatoarele la sol intră în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Serviciului Național de Meteorologie din Ungaria. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, iar cel mai apropiat și mai modern radar meteorologic este cel din Napkor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Generatoarele intră în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

Sisteme similare în Occident

Mecanismul de funcționare este unul consacrat şi utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint.

Generatoarele terestre vor avea o formă de container compact, închis, cu funcționare automată, cu regim de acces restricționat, procesul de funcționare a unităților generatoare nu are efect de disturbanță olfactivă sau auditivă, sau efecte negative asupra sănătății umane. Durata de funcționare însumează aproximativ 250 de ore anual. Amplasarea acestor unități este prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ, astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă.

1 Comment on "FOTOGALERIE. A căzut grindină în județul Satu Mare. Temperaturile au scăzut sub media lunii"

  1. satmarean | mai 24, 2020 at 21:25 |

    Ca să ducă la capăt o licitație e nevoie de competență!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Administrația Națională de Meteorologie
AVERTIZARE. Record negativ de temperatură în această noapte, în județul Satu Mare

Închide