FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, ziua 13: Conducerea Cartel Alfa, la Satu Mare pentru marșul “vestelor albastre”

Cei peste 400 de angajați ai Electrolux care au intrat în grevă acum mai bine de două săptămâni continuă acțiunile de protest. Liderii de sindicat și greviștii se pregătesc pentru un marș de solidaritate prin municipiul Satu Mare. La mișcare au fost invitați și sătmărenii care susțin cauza greviștilor. Bogdan Hossu, liderul național Cartel Alfa, este așteptat la Satu Mare. 

Este a treisprezecea zi de grevă pentru cei peste 400 de angajați ai Electrolux Satu Mare care au solicitat majorări salariale odată cu negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. Liderii de sindicat încearcă în fiecare dimineață să îi încurajeze pe greviști, știind că urmează o perioadă de uzură, dar angajații spun că sunt hotărâți să nu cedeze, în ciuda dificultăților, până când solicitările lor nu vor fi rezolvate.

Angajații nu își doresc doar un salariu mai mare, ci și schimbarea condițiilor de muncă, care, spun liderii de sindicat, s-au deteriorat în ultimii ani, la fel ca și atmosfera din secțiile de producție. Muncitorii spun că tot ce își doresc este să fie respectați, iar acest respect trebuie să se vadă și pe fluturașul de salariu și în modul cum sunt tratați de superiori.

Greviștii au continuat să solicite demisia conducerii de la Satu Mare.

“Trebuie să înțelegem că unitatea ne poate da ceea ce ne dorim,” a spus Vasile Leescu, liderul Cartel Alfa din Prahova, care a spus că 40 de sindicaliști din județ se pregătesc să vină alături de sătmăreni la marșul care se pregătește pentru ziua de mâine. “Încercați să luați legătura cu colegii voștri să vină alături de noi.”

Liderii de sindicat au denunțat forme de presiune făcute asupra angajaților aflați în grevă. Ei au declarat că au fost angajate alte patru persoane. Sindicaliștii au spus că sunt convinși că cei din conducerea suedeză a Electrolux nu știe ce se întâmplă la fabrica din Satu Mare.

“Noi nu avem nimic cu compania Electrolux, ca nume. Noi avem cu cei care conduc la Satu Mare. Și noi reprezentăm cu mândrie Electroluxul. Nu avem nimic cu compania Electrolux, deocamdată. Noi avem cu cei care conduc Electrolux România,” a precizat Sorin Faur, liderul sindicatului liber “Samus”.

Liderul de sindicat a acuzat conducerea companiei și de faptul că nu vor să acorde adeverințe salariaților aflați în grevă.

Marșul “vestelor albastre” în Satu Mare

Greviștii vor porni într-un marș de solidaritate și conștientizare prin municipiul Satu Mare. La acțiune sunt invitați și și-au anunțat prezența și sindicaliști din alte județe, în frunte cu președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu și vicepreședintele Liviu Apostoiu.

Și sătmărenii care susțin cauza angajaților aflați în grevă sunt invitați să participe la marș.

Alte organizații sindicale și-au declarat și ele sprijinul pentru muncitorii de la Electrolux.

Alături de sătmăreni, la marșul vestelor albastre vor fi prezenți și sindicaliști din Arad, Brașov, Cluj, Sălaj, Suceava, Mehedinți, Sibiu, Prahova și Maramureș.

“Mâine, prezența este obligatorie. Să vină cât mai mulți, indiferent unde lucrează. Oamenii au venit de la sute de kilometri distanță ca să ne susțină,” a spus liderul Cartel Alfa, Vasile Dârle în apelul său la solidaritate între angajați.

În ceea ce privește contul de solidaritate deschis pentru angajații aflați în grevă, banii au fost depuși de organizațiile Cartel Alfa din țară, a spus Vasile Dârle.

“Vă ținem la curent pas cu pas. Această acțiune, a grevei, a mișcării sindicală și a fondului de solidaritate, este pentru prima dată în România. Și de ce nu, și noi ca sătmăreni, să putem să îi ajutăm pe alții,” a spus Dârle.

“Dacă aveți ceva de culoare albastră, orice, orice aveți albastru. Noi vom avea banderole albastre. Vă rog foarte multe să aveți ceva albastru,” le-a transmis liderul sindical Sorin Faur, care le-a reamintit greviștilor că marșul va începe dimineața la ora 9.

Fii primul care comentează! despre "FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, ziua 13: Conducerea Cartel Alfa, la Satu Mare pentru marșul “vestelor albastre”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, ziua 12: Angajații se pregătesc pentru marșul “vestelor albastre”

Închide