FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, ziua 9: “Veți fi scânteia care va porni în toată țara”

Lideri sindicali din țară, inclusiv vicepreședintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, au fost prezenți în această dimineață alături de angajații Electrolux ieșiți în stradă. Ei i-au felicitat pe sătmăreni pentru curajul și determinarea de care au dat dovadă și i-au îndemnat să fie uniți, doar așa, spun liderii, vor putea obține majorările salariale de care au nevoie.

Mai mulți lideri din țară, inclusiv vicepreședintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, au fost alături de greveiștii sătmăreni. Aceștia au făcut apel la unitate și solidaritate, criticând situația în care se află muncitorii, nu doar cei de la Satu Mare, ci din întreaga țară.

Și sindicaliști de la Alma Mater Timișoara au fost prezenți la Satu Mare

“Timișoara este alături de dumneavoastă. Am adus un mesaj de solidaritate, care să rămână la sediul sindicatului dumneavoastă. Să știți că acesta este un flagel. Veți fi scânteia care va porni în toată țara. Timișoara este alături de voi, sindicatele din administrație, din învățământul superior, sunt alături de dumneavoastră. Uniți suntem o forță”, a spus liderul

Sindicaliștii veniți la Satu Mare au vorbit și despre nevoia de solidaritate între angajații de la privat și cei de la stat care, spunea liderul, sunt conduși de “vătafi”, care fac ce vor în instituțiile statului.

Oamenii au solicitat demisia conducerii fabricii.

Vasile Dârle, liderul Cartel Alfa, a precizat că în cadrul discuțiilor purtate ieri cu cei din conducerea fabricii au fost acuzați de atacuri la persoană. Sindicaliștii și muncitorii au negat acuzațiile care le-au fost aduse. Relatarea a fost confirmată și de ceilalți lideri care au pariticipat la negocieri, inclusiv faptul că directorul general ar fi declarat faptul că i-a fost distrusă imaginea publică.

Dârle i-a anunțat pe greviștii și despre faptul că membri ai Cartel Alfa Maramureș sunt pregătiți să vină la Satu Mare, pentru a susține marșul de protest. La fel și angajați de la Carrefour, unde recent s-a înființat un sindicat.

Plângeri la ITM, negocieri și susținere națională

Ieri, peste 200 de greviștii au fost la sediul ITM pentru a depune sesizări. Oamenii revendică tichetele de masă pe luna precedentă.

Și ieri, alături de greviști au fost lideri ai Cartel Alfa veniți din alte județe ale țării. Aceștia au preiciza, având în vedere amploarea grevei, că Satu Mare are toate șansele ca în această perioadă să fie capitala mișcării sindicale din România.

Tot ieri, sindicaliștii și cei din conducerea fabricii au participat la discuții. Prefectul județului a mediat întâlnirea. La ieșire, liderii de sindicat au precizat că au observat o mai mare deschidere față de revendicările muncitorilor. Sindicaliștii au precizat anterior că doresc să fie tratați ca parteneri egali de discuții.

Liderii de sindicat au anunțat și organizarea unui marș prin oraș, pe data de 21 martie. Greviștii se vor aduna de dimineață în fața fabricii din Satu Mare, iar de aici sunt hotărâți să pornească în marș spre sediul Prefecturii. Alături de angajați au fost invitați și sătmărenii care îi susțin, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-un sindicat.

Sindicaliștii s-au arătat nemulțumiți și de legea Dialogului Social, lege care, spun aceștia, a dat mai multe puteri patonatelor și a limitat acțiunile la care pot recurge sindicatele.

1 Comment on "FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, ziua 9: “Veți fi scânteia care va porni în toată țara”"

  1. Sa vina iar diaspora???

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
Negocieri la Prefectură între sindicaliști și conducerea Electrolux: ”Există semne bune”

Închide