Klaus Iohannis anunță temele pentru referendum: “Toleranță zero față de fenomenul corupției”

sursa: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat cele două teme pentru referendum. Prima se referă la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. A doua interzice Guvernului să adopte OUG care modifică domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare. În plus, șeful statului vrea să acorde și altor instituții dreptul de a sesiza la CCR ordonanțele de urgență. 

Șeful statului vrea să îngrădească puterile Guvernului și să interzică amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție. Iohannis vrea și să limiteze capacitatea Guvernului de a legifera prin OUG-uri.

“Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea de-a doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice,” a spus șeful statului.

Iohannis a spus că ambele sunt necesare pentru o societate care își propune o toleranță zero față de corupție.

“Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li șteargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar. Românii au arătat că nu acceptă corupția și furtul din banii publici! Cu atât mai mult, aceste fapte sunt inacceptabile atunci când ele sunt săvârșite chiar de cei aleși de ei, de cetățeni, ca să le apere interesele și banul public! Da! Toleranță zero față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistiei și grațierii infracțiunilor din acest domeniu reprezintă calea cea mai bună, calea corectă, pentru continuarea luptei împotriva corupției, dar, în egală măsură, este și o garanție pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice! ,” a spus președintele.

Președintele a vorbit și despre faptul că societatea civilă a obosit urmărind activitatea Guvernului, având în vedere că se tem că la fiecare nouă ședință de Guvern există posibilitatea adoptării unor OUG pe Justiției. Șeful statului a mai spus și că adevărata ordine de zi a ședințelor de guvern nu este făcută publică.

“Ceea ce se întâmplă în actuala guvernare pesedistă este fără precedent! De mai bine de doi ani asistăm la un permanent asalt asupra justiției, purtat cu ordonanțe de urgență. Acest asalt, acest asalt al pesediștilor, a presupus întotdeauna evaluarea șanselor, pregătirea mijloacelor și căutarea momentului prielnic pentru a acționa, pervertind astfel și deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea românească, trebuie să îl regândim,” a declarat Iohannis.

Președintele a spus că PSD este pregătit să amaneteze viitorul țării pentru a proteja politicienii din propriul partid.

“Modificările aduse de PSD legilor justiției au fost aspru și constant criticate și de instituțiile europene, iar adoptarea de noi ordonanțe în materie penală, care în realitate sunt amnistii mascate, va avea consecințe foarte grave asupra statutului României în Uniunea Europeană. Momentul critic în care ne găsim este rezultatul proastei guvernări pesediste. PSD legiferează netransparent, încălcând chiar regulile statului de drept,” a mai spus Klaus Iohannis care i-a acuzat pe social-democrați că sunt în stare să amaneteze viitorul țării.

Șeful statului a criticat și modul în care PSD legiferează prin OUG-uri.

“În aceste zile, sunt discuții și reacții în spațiul public cu privire la iminența unor noi ordonanțe de urgență care să modifice codurile penale. Pesediștii au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște chiar stabilitatea și viitorul României numai pentru a-și albi dosarele. N-ar fi de mirare ca mâine-poimâine să dea prin ordonanță de urgență că politicianul X este cinstit. Ar fi culmea!,” a mai spus președintele.

Fii primul care comentează! despre "Klaus Iohannis anunță temele pentru referendum: “Toleranță zero față de fenomenul corupției”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Klaus Iohannis, Referendum 2019
Klaus Iohannis nu a mai ajuns Carei. Premierul Tudose participă la Ziua Armatei

Închide