Operațiune a procurorilor DNA: ținta, Vama Halmeu. Foști vameși, puși sub acuzare în grup

FOTO: Arhivă

Trei controlori vamali de la Halmeu sunt din nou trimiși în judecată de DNA într-un dosar în care sunt acuzați de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false. Pe numele celor trei controlori mai figurează o condamnare, într-un dosar instrumentat tot de procurorii DNA Oradea.

De unde a început totul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată.

“În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – 2008, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, în calitatea menționată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de proveniență extra-comunitară – China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina. Aceste demersuri au creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate”, spun procurorii DNA Oradea.

Ce prejudiciu au stabilit procurorii DNA

În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale și taxe speciale, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupție au instituit măsura sechestrului asigurător asupra conturilor celor trei inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Au mai fost condamnări la Vama Halmeu

Precizăm că cei trei inculpați au mai fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare. Dobrescu a fost condamnată la la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât pe timpul cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit.

Nagy Vasile, inspector vamal asistent în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la data faptelor, a primit o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare, iar Vanciu Pavel, inspector vamal asistent în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la data faptelor, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare.


Fii primul care comentează! despre "Operațiune a procurorilor DNA: ținta, Vama Halmeu. Foști vameși, puși sub acuzare în grup"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Direcția Națională Anticorupție
SURSE. De ce a descins DNA la Poliția Satu Mare. Sunt vizați mai mulți șefi de servicii

Închide