Secții inedite de votare în județul Satu Mare: bar, cămin de bătrâni și case particulare

Cu toate că legislația în vigoare nu interzice, în județul Satu Mare, autoritățile au fost nevoite să improvizeze secții de votare în locații inedite, potrivit informațiilor PresaSM. 

Ei bine, în lipsă de alte situații, în satul Rădulești s-a amenajat secția de votare într-un bar, care servește și pe post de magazin alimentar. În satul Gelu, o secție de votare a fost amenajată în căminul de bătrâni.

O situație și mai interesantă este în satul Prilog Vii, acolo unde oamenii își vor exprima opțiunea de vot în casa particulară a unui localnic. Care a pus-o la dispoziția Autorității electorale Permanente.În alte localități, există secții de votare în aceeași clădire.

Ce spune legea

Potrivit legislației în vigoare, localul secţiei de votare se amenajează astfel încât să asigure condiţii corespunzătoare pentru exercitarea dreptului de vot şi respectarea caracterului oficial şi solemn al procesului electoral.

Amenajarea localurilor secţiilor de votare se face în imobile aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi în cele aflate în folosinţa sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale.

La stabilirea localurilor secţiilor de votare sunt avute în vedere îndeosebi spaţiile aflate la parterul clădirilor, amplasate în locuri publice accesibile, a căror configuraţie permite o cât mai
bună organizare şi desfăşurare a operaţiunilor electorale, precum şi afluirea şi defluirea corespunzătoare a alegătorilor.

Actualmente, ca urmare a deficitului de spaţii necesare, nu este interzisă organizarea unor secţii de votare în imobile aparţinând unor persoane fizice sau juridice private. Cu toate acestea se recomandă ca acestea să fie utilizate numai dacă nu există suficiente spaţii aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale statului, după încheierea unor documente corespunzătoare, în condiţiile legii, prin care să fie stipulate cerinţele procesului electoral. Spaţiile identificate vor fi utilizate şi în cazul organizării şi desfăşurării unor alegeri parţiale.

Condiţii necesare

În imobilele în care se amenajează spaţii destinate desfăşurării votării trebuie să existe mijloace de comunicaţii, energie electrică, grup sanitar. Grupurile sanitare trebuie igienizate şi aerisite.

Încăperile trebuie să fie uscate, să aibă lumină suficientă, să fie bine ventilate şi menţinute în stare de curăţenie, urmând ca în funcţie de condiţiile atmosferice să se asigure confortul termic necesar.

Pentru utilizarea la maximum a luminii naturale, suprafaţa transparentă a ferestrelor şi corpurilor de iluminat va fi curăţată corespunzător, evitându-se totodată obturarea ferestrelor şi
luminatoarelor.

Pentru asigurarea iluminatului interior artificial se recomandă dotarea secţiilor de votare cu surse suplimentare de energie – generatoare de curent, lanterne, felinare etc.Fii primul care comentează! despre "Secții inedite de votare în județul Satu Mare: bar, cămin de bătrâni și case particulare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre alegeri prezidențiale 2019 Satu Mare, Secție de votare
Principalele motive pentru a vota Klaus Iohannis – Președinte (P)

Închide