Tinerii, marii absenți la Satu Mare. Doamnele, primele la prezența la urne

Tinerii sunt marii absenți ai primului tur de scrutin organizat la Satu Mare. Deși electoratul mai tânăr este așteptat la urne mai spre după-masă, numărul celor care s-au prezentat la vot rămâne unul scăzut. Iar dacă dimineață, domnii au fost cei care s-au arătat mai matinali, pe parcursul zilei, doamnele au reușit nu doar să recupereze decalajul, ci chiar să îi întreacă la prezență. 

Tinerii sunt marii absenți ai primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de la Satu Mare. Datele demografice arată că aceștia votează în special după-masa, dar numărul lor rămâne în continuare unul redus.

Tinerii au rămas departe de secțiile de votare

La ora 18, doar puțin peste 6.400 de sătmăreni cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani s-au prezentat la urne. Explicația poate fi una simplă, cei mai mulți sunt plecați să studieze în alte orașe, iar ei se vor regăsi pe listele suplimentare din marile centre universitare. Dar apatia în rândul tinerilor nu poate fi negată. Și la nivel național, tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au fost cei mai puțini la vot.

Nici cei între 25 și 34 de ani nu excelează atunci când vine vorba de exercitarea dreptului de a alege. Doar 12.800 s-au prezentat la urne.


Satu Mare, prezența la vot actualizată pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2019


Următorii, din punct de vedere al vârstei dar și al prezenței la vot sunt cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. Iar cei mai mulți votanți sătmăreni au fost cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, aproximativ 43.000 au fost la urne.

Vârstnicii nu s-au lăsat descurajații și au fost și ei la vot. Peste 23.000 de sătmăreni cu vârsta de peste 64 de ani au participat, până la ora 18, la primul tur al alegerilor prezidențiale la Satu Mare.


Topul pe orașe. Care au fost cei mai harnici la urne


Luând în calcul datele demografice, nu e de mirare că doamnele sunt pe primul loc la prezența la urne. Au votat, în cadrul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, 54.138 de sătmărence, raportat la 50.208 sătmăreni.

Datele înregistrate la Satu Mare sunt similare cu cele de la nivel național. Tinerii, cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au fost cei mai puțini numeroși la vot.Fii primul care comentează! despre "Tinerii, marii absenți la Satu Mare. Doamnele, primele la prezența la urne"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre alegeri prezidențiale 2019 Satu Mare
Două incidente la vot în municipiul Satu Mare. Mai multe persoane ar fi votat fără drept!

Închide