VIDEO. Un clip viral arată cât de repede se răspândește coronavirusul într-un restaurant

Un experiment făcut de televiziunea publică niponă NHK împreună cu epidemiologi arată cât de repede se poate răspândi noul coronavirus într-un restaurant, chiar dacă o singură persoană este infectată. Clipul subliniază, încă o dată, importanța igienei mâinilor, mai ales atunci când suntem în spații publice și alături de alte persoane. 

Experimentul a fost făcut de televiziunea publică din Japonia, împreună cu medici specialiști în boli infecțioase. Zece persoane au participat la experiment, iar ele au fost instruite să se servească, așa cum o fac în mod obișnuit, de la un bufet suedez. Unul dintre participanți a jucat rolul persoanei infectate, iar pe mâna acestuia a fost picurată o cantitate de vopsea fosforescentă. Practic, scenariul japonezilor arată ce se poate întâmpla atunci când cineva infectat cu noul coronavirus își tușește în palmă, iar apoi nu se spală pe mâni.

Timp de o jumătate de oră, cele zece persoane au stat la o masă bucurându-se de prânz. După o jumătate de oră, becurile s-au stins, iar în prezența ultravioletelor s-a putut vedea că vopseaua a ajuns atât pe ustensilele de mâncare, cât și pe fețele a trei persoane și pe telefoanele mobile ale celorlalți meseni.

Experimentul a fost refăcut și prin includerea unor măsuri de precauție precum separarea porțiilor de mâncare, înlocuirea frecventă a tacâmurilor utilizate în comun și încurajarea participanților de a se spăla pe mână, atât înainte de masă, cât și în timpul și după terminarea prânzului. Potrivit New York Post, experimentul care a inclus măsuri de protecție a dus la o scădere de 97% a ratei de transmisie, cel puțin în cazul vopselei fosforescente.

Autoritățile au făcut repetate apeluri la populație pentru respectarea regulilor de igienă a mânilor, ca metodă eficientă de prevenire a infectării, mai ales atunci când intrăm în contact cu obiecte care sunt des utilizate și alte persoane.Fii primul care comentează! despre "VIDEO. Un clip viral arată cât de repede se răspândește coronavirusul într-un restaurant"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Klaus Iohannis: Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență

Închide