Vot cu scandal! Consiliul Local a aprobat majorarea impozitelor în Satu Mare. Toate calculele

După discuții aprinse în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Local, aleșii au aprobat majorarea impozitelor și taxelor locale în municipiul Satu Mare, începând cu anul viitor.

Consilierii PSD, PNL și UDMR și-au aruncat cuvinte grele. Cei de la PSD le-au reamintit consilierilor UDMR că Guvernul Tudose a alocat cei peste 80 de milioane de lei pentru al treilea pod peste Someș. Cei de la UDMR au replicat, acuzând imixtiunea gravă a Guvernului în autonomia financiară locală. Cel mai vehemen a fost viceprimarul Adrian Albu (PNL), care a acuzat Guvernul de jaf.

Primarul Kereskenyi Gabor a reamintit că inclusiv primarii PSD din alte mari municipii reședință de județ se dezic de Guvernul Tudose, amenințând cu plecare din PSD.

“Care primar vrea să majoreze taxele și impozitele locale?! Dar ca să îndulcesc această pastilă amară dată de PSD, mă angajez ferm ca toți banii din aceste majorări să meargă exclusiv pentru investiții”, a declarat primarul Kereskenyi.

Cei de la Direcția de Taxe și Impozite Locale au arătat să din cauza unor modificări fiscale luate de Guvernul României, în special prin diminuarea cotei de impozitare aplicabile asupra venitului impozabil , aceasta reducându-se de la 16% la 10% , veniturile la bugetul municipiului Satu Mare scad cu câteva zeci de milioane de lei. Motiv pentru care se impune majorarea cuantumului impozitelor.

De asemnea, prin Legea nr.196 / 2017, legiuitorul a mai diminuat veniturile bugetului local cu suma de aproximativ 770.000 lei, prin exceptarea de la o încadrare în treaptă de impozitare superioară a unor suprafețe de teren în limita a 400 m.p. de la o categorie de folosință cu impozitarea mai redusă.

Astfel se impune o modificare a cotei de impozitare în cazul contribuabililor persoane fizice la clădirile rezidentiale de la 0,1% la 0,12 %, o aplicare a cotei adiționale de 50% la impozitul pe teren în cazul terenurilor situate în intravilan, în alte categorii decât terenuri cu construcții, și o aplicare a unei cote adiționale de 20% în cazul impozitului asupra mijloacelor de transport.

Totalul veniturilor suplimentare, estimat astfel, este de 5,5 milioane lei. Celelalte niveluri ale taxelor și impozitelor locale vor rămâne nemodificate față de anul 2017.

1 Comment on "Vot cu scandal! Consiliul Local a aprobat majorarea impozitelor în Satu Mare. Toate calculele"

  1. Nesimtire !!!!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Local
PSD, împotriva ridicării mașinilor în Satu Mare. Proiectul a fost, totuși, aprobat

Închide