FOTO/VIDEO. Diaspora votează. S-ar putea atinge un nou record de prezență

Alegeri prezidențiale 2019. Pentru prima dată, românii aflați în străinătate vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe 8, 9 și 10 noiembrie, sătmărenii plecați peste hotare sunt așteptați la secțiile de votare pentru a alege finaliștii alegerilor prezidențiale din 2019. 

UPDATE 22:00 Prima zi de vot: 100.000 de români

Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora curentă, 100.940 de români din diaspora și-au exprimat opțiunile electorale în cadrul primului tur de scrutin. Din aceștia, 25.189 au votat prin corespondență.

Dacă în unele locuri s-a stat la coadă înainte de deschiderea secțiilor, în alte locuri românii au reușit să voteze în timp record.

Pentru doi sătmărenii, opțiunea de a vota prin corespondență s-a dovedit a fi una cu peripeții. 

Secțiile de votare au fost deschise vineri la ora 12. Este de așteptat ca prezența la vot în diaspora să fie una record. La ultimele alegeri prezidențiale, pentru primul tur, și-au exprimat opțiunea un număr de puțin peste 161.000 de cetățeni. În turul al doilea, în 2014, prezența la urne a fost de peste 300.000.

Sâmbătă și duminică secțiile din diaspora vor fi deschise în intervalul 07:00-21:00. Tot ca un element de noutate, modificarea legislativă permite ca toți cei aflați în secția de votare, dar și cei care stau la coadă la închiderea urnelor să poată să își exercite dreptul la vot până la ora 23:59.

Ambasada României din Franța a postat pe pagina sa de socializare mai multe imagini de la secțiile de votare amenajate. În contrast cu alegerile precedente, când secțiile de votare erau luate cu asalt, numărul mult mai mare al acestora a făcut ca exercitarea dreptului la vot să se facă rapid, într-o atmosferă mult mai puțin tensionată.

UPDATE 17:00 Cozi în diaspora. Am putea vedea un nou record de prezență

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, până la ora 17:00, 60.994 de români din diaspora au votat la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019. Din cei peste 60.000 de votanți, un număr de 25.189 au votat prin corespondență.

Ar putea fi vorba despre un nou record, având în vedere că secțiile de votare s-au deschis vineri la ora 12, iar cetățenii de peste granițe au la dispoziție trei zile pentru exprimarea opțiunii în cadrul primului tur.

Potrivit programului, secțiile de votare vor rămâne deschise până la orele locale 21, iar sâmbătă dimineața se vor deschide la ora 7, ora locală. Duminică, în diaspora se va vota la fel ca și în țară, cu mențiunea că persoanele aflate la coadă în fața secțiilor de votare vor putea să își exprime opțiunile până la ora locală 23:59, când se vor închide oficial urnele.

La alegerile din 2014, la primul tur de scrutin, numărul alegătorilor din diaspora care au participat la vot a fost de 161.262, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Pe rețelele sociale, mulți dintre cei care și-au postat imagini din fața secțiilor de vot au precizat că procesul a fost unul rapid, iar angajații MAE s-au mișcat cu celeritate. În unele zone, votanții au spus că a durat doar câteva minute să își exercite dreptul la vot.

UPDATE 16:11 Peste 50.000 de români din diaspora au votat 

Potrivit datelor informatice prezentate de Biroul Electoral Central, până la ora 16:00, în secțiile de votare deschise în afara României și prin corespondență, au votat un număr de 53.901 cetățeni.

Datele statistice arată că cei mai mulți votanți sunt cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, urmați de tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34.

UPDATE 15:45 O secție de vot din Germania a rămas închisă. Se stă la coadă în mai multe țări

Ministerul de Externe a precizat că secția de votare din Herne (Germania), nu a putut fi deschisă vineri. MAE precizează că secția își va desfășura activitatea conform programului normal în zilele de sâmbătă și duminică.

“Din cauza unor elemente obiective, independente de MAE, secția de votare numărul 194 din Herne (Germania) nu a putut fi deschisă astăzi, în pofida tuturor eforturilor de remediere a situației întreprinse atât de Ambasada României la Berlin, cât și de Consulatul General al României la Bonn. Cetățenii români din regiune au fost informați, pe multiple canale, de către Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Bonn, cu privire la această situație și la opțiunile alternative. Secția își va desfășura în mod normal activitatea în timpul zilelor de sâmbătă și duminică, conform orarului stabilit prin lege”, arată reprezentanții MAE.

Pe rețelele de socializare încep să apară imagini de la secțiile de votare din străinătate. În mai multe zone s-a stat la coadă încă înainte de deschiderea urnelor. La Roma, în ciuda ploii, mai mulți români nu au mai așteptat sfârșitul de săpătmână și s-au încolonat pentru a vota încă din prima zi.

MAE a reiterat rugămintea ca cetățenii să se prezinte la vot în toate cele trei zile pe care le au la dispoziție, pentru a evita formarea cozilor în ultima zi de vot.

UPDATE 15:00 Prezența la urne 

La ora 15:00, la secțiile de votare din diaspora a fost raportată o prezență de 47.000 de cetățeni.

UPDATE 14:16 La Bruxelles se stă la coadă 

Într-o postare pe pagina sa de socializare, europarlamentarul Nicu Ștefănuță prezintă imagini de la una dintre secțiile de votare din Bruxelles, acolo unde românii s-au așezat deja la coadă încă înainte de deschiderea urnelor. Eurodeputatul USR-Plus spune că este optimist cu privire la prezența la vot în diaspora, dar și în ceea ce privește rezultatele scrutinului electoral.

Biroul Electoral Central nu a comunicat date cu privire la prezența la vot la secțiile care deja s-au deschis în străinătate. Potrivit Digi24, în prima oră de la deschiderea urnelor, la Bruxelles ar fi votat 600 de cetățeni.


Pentru prima dată, românii care se află în străinătate au la dispoziție două metode de participare la scrutinul electoral. Cei care locuiesc departe de țară au putut să voteze prin corespondență, iar la urne sunt așteptați timp de trei zile pentru a-și exprima opțiunea electorală în cadrul primului tur de scrutin.

Potrivit AEP, până la data limită, puțin peste 41.000 de cetățeni au precizat că vor vota prin corespondență, iar alți aproape 39.000 s-au înscris pentru a vota la secțiile amenajate de Ministerul de Externe. Asta în timp ce, datele AEP arată că peste 715.000 de persoane cu drept de vot figurează ca locuind în străinătate.

Primii români care au votat sunt cei stabiliți în Noua Zeelandă și Australia. Aici votul a început vineri, ora 01:00, ora României.

Vot diaspora alegeri prezidențiale 2019

Sătmărenii plecați în străinătate au la dispoziție trei zile pentru a vota. Astfel, secțiile de votare vor fi deschise în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie.

Vineri, secțiile de votare se vor deschide la ora locală 12 și se vor închide la ora 21. Sâmbătă și duminică, votanții sunt așteptați la secții între orele 07 – 21:00. O altă noutate este și introducerea unei prevederi care le va da voie alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Iar după scandalurile anterioare, Ministerul Afacerilor Externe a organizat mult mai multe secții de votare. 835 de secţii de votare stau la dispoziția românilor din afara țării care vor să participe la primul tur de scrutin. Cele mai multe secții au fost organizate în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie, potrivit informațiilor AEP. Țările din Uniunea Europeană au cele mai multe secții de votare, peste 630.

Fii primul care comentează! despre "FOTO/VIDEO. Diaspora votează. S-ar putea atinge un nou record de prezență"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre alegeri prezidențiale 2019 diaspora
Parteneriatul Klaus Iohannis – PNL va duce la construirea ”României normale” (P)

Închide