Apeluri de la numere necunoscute ciudate? Cum funcționează înșelătoria Wangiri

apeluri de la numere necunoscute ciudateapeluri de la numere necunoscute ciudate

Apeluri de la numere necunoscute ciudate? Înșelătoria Wangiri s-a reîntors, avertizează site-urile cu profil IT. Specialiștii atenționează utilizatorii să nu sune înapoi, dacă nu cunosc numărul de telefon. 

Mai mulți sătmăreni s-au plâns anul trecut că au primit apeluri de la numere de telefon ciudate. Prefixul a aparținea în cea mai mare parte unor țări de pe continentul african. Autoritățile au avertizat atunci asupra înșelătoriei de tip Wangiri. Acum, spun site-urile de profil, escrocheria a fost reluată.

Cum funcționează Wangiri

Practic, hackerii achiziționează un număr internațional cu un tarif premium de la o companie. Apoi efectuează apeluri telefonice. Telefonul este lăsat să sune o dată sau de două ori. Hackerii mizează pe curiozitatea celor apelați care vor suna înapoi. Cu cât se stă mai mult la telefon, cu atât cel care apelează va fi taxat suplimentar.

Nu de puține ori, apelul original este redirecționat către alte numere de telefon, tot la suprataxă.

Nu puține au fost cazurile în care apelanții au fost conectați către un robot care i-a rugat să aștepte până la preluarea apelurilor.

Apeluri de la numere necunoscute ciudate, sfatul specialiștilor

În primul rând, spun specialiștii, nu sunați înapoi și nu răspundeți la numerele de telefon pe care nu le cunoașteți. Odată ce ați fost taxat, va trebui să plătiți factura.

Verificați prefixul țării apelantului pentru a vă asigura că nu cunoașteți pe nimeni din zona respectivă.

Wangiri s-a mutat și pe rețelele de socializare

Aveți grijă pe ce rețele de socializare vă publicați numărul de telefon și cine are acces la el.

Înșelătoria a fost raportat și pe rețelele de socializare. Utilizatorii primesc un mesaj prin care sunt rugați să apeleze înapoi un număr de telefon, sub diferite pretexte.

În 2017, majoritatea apelurilor au venit din țări precum Niger și Tunisia, dar sunt frecvente și apelurile din state asiatice.

Companiile și-au luat măsuri de precauție, iar unele numere de telefon considerate frauduloase și le este blocat accesul în rețea.

Iată câteva dintre prefix, cele mai des raportate: Nigeria (+234), Tunisia (+216), Pakistan (+92), Niger (+227), Africa de Sud (+27).Fii primul care comentează! despre "Apeluri de la numere necunoscute ciudate? Cum funcționează înșelătoria Wangiri"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre înșelăciune
înșelătorie în numele ANAF
Polițiștii avertizează: Fiți atenți la apelurile telefonice!

Închide