Se anunță controale. Polițiștii, cu ochii pe proprietarii de câini. Care sunt sancțiunile

sursa: pixabay.com

Oamenii legii îi somează pe proprietarii de câini periculoși. Acestora li se cere să intre în legalitate, pentru a evita sancțiunile. Polițiștii vor face și controale, indiferent că este vorba despre câinii din curți sau cei care sunt ținuți în apartamente.

Legea în România prevede sancţiuni aspre pentru deţinătorii neautorizaţi de câini periculoşi sau agresivi. Proprietarii anumitor rase au și o serie de obligații, avertizează oamenii legii. Stâpânii sunt somați să se informeze și să intre în legalitate, pentru a evita sancțiunile.

Care sunt câinii periculoşi sau agresivi?

 Câinii periculoşi, conf. OUG 55/2002, se împart în 2 categorii:

 1. Categoria a I-a : câinii de luptă şi de atac asimilaţi cu câini de tipul: Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
 2. Categoria a II-a: câini din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin câini agresivi se înţelege:

– orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;

– orice câine care participă la lupte între câini sau a fost antrenat în acest scop.

Câini periculoși sau agresivi, obligațiile proprietarilor:

– să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română;

– să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în imobil ori pe gard avertismentul ,,Câine periculos” sau, după caz, ,,Câine agresiv”, pe o plăcuţă cu dimensiunile minime de 15×25 cm;

– să depună la sediul Poliţiei de pe raza localităţii unde este ţinut câinele documentele necesare înregistrării câinelui în baza de date specială a acestora.

Constituie infracţiuni:

– Neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane. Dacă fapta s-a produs, pedeapsa pentru proprietar este de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

– Organizarea de lupte între câini, pregătirea ori participarea la astfel de lupte (închisoare de la 6 luni la 3 ani).

“ATENŢIE! Eşti proprietar de câini periculoşi sau agresivi? Ai responsabilităţi aşa că, mai citeşte o dată cele de mai sus şi informează-te cum intri în legalitate,” avertizează Poliția Română.

Citește și:

Jandarmii “au capturat” un câine. Intervenție inedită a mascaților

Gestul impresionant al unei fetițe. Cui și-a donat banii primiți de Crăciun

Adăpostul din Satu Mare, la un pas de criză. Este nevoie de volunari și donații

4 Comments on "Se anunță controale. Polițiștii, cu ochii pe proprietarii de câini. Care sunt sancțiunile"

 1. În parcul din 17 sunt foarte mulți proprietari de câini din rasele descrise în articol. Numai un câine am văzut cu botniță, restul umblă fără iar de multe ori i-am văzut și fără lesă. Acești oameni sunt inconștienți. Ar trebui mai multe controale și amenzi din partea polițiștilor comunitari pentru ca își iau salariile din impozitele plătite de noi toți.

  View Comment
 2. Prin câini agresivi se înţelege:
  – orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private – deci ar trebui sa fie trasi la raspundere toti proprietarii de pufosenii care ne ataca la fiecare plimbare, pt ca trecem langa ei, si nu doar cei care au caini peste 5kg. Legea sa fie aplicata pt toti, si nu numai pt cainii care in ochii politistilor par pitbulli.

  View Comment
 3. Ce să zic? Odată,că numele a două rase din ord55/2002 sant scris greșit de analfabetii care au facut legea…dar intr o țara in care cultura chinologică e 0…merge și așa

  View Comment
 4. Ptr.ciinii agresivi să se perceapă impozit mare.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre câine
FOTO. Un câine a atacat și mușcat alți câini și oameni în Carpați II. A intervenit Poliția

Închide